Schimbarea de care trebuie să afle toţi şoferii din România. Cum se va proceda de acum în caz de accident

Mirabela Năstase 21.01.2021, 14:39
Schimbarea de care trebuie să afle toţi şoferii din România. Cum se va proceda de acum în caz de accident

Care este schimbarea de care trebuie să afle acum toți șoferii din România și cum se va proceda de acum în caz de accident. Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a spus că legislația actuală o să fie modificată prin introducerea decontării directe obligatorie în cazul daunelor RCA.

Schimbarea de care trebuie să afle toţi şoferii din România

De altfel, Guvernul României pregătește să dea o Ordonanță de Urgență ce o să schimbe regulile pe piața asigurărilor RCA. Prin urmare, șoferul care este păgubit o să fie despăgubit de firma unde acesta are asigurarea, și nu de la firma la care s-a asigurat șoferul vinovat de daune, iar banii îi va recupera ulterior de la firma șoferului vinovat. Amintim că la ora actuală, decontarea directă se poate face doar contra unui cost suplimentar care este adăugat costului poliței RCA, la nivel opțional. Tot Nicu Marcu a semnalat că decontarea directă o să aibă caracter obligatoriu, după ce Ordonanța de Urgență a Guvernului o să intre în vigoare. Șoferii păgubiți în accidente își vor recupera banii de la propria firmă de asigurări.

”Ordonanta spune clar ca decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-ati asigurat. Si atunci s-a inchis. Si firmele de asigurari se vor deconta intre ele. Deci nu o sa mai fie chestiunea ca dumneavoastra care aveti o dauna de la un alt sofer de autovehicul sa luati asigurarea respectivului si asa mai departe. Consumatorul va fi, sa zicem, multumit, in sensul ca isi deconteaza imediat dauna si companiile de asigurari se deconteaza intre ele’”, a explicat presedintele ASF, Nicu Marcu.

Schimbarea de care trebuie sa afle soferii din Romania
Schimbarea de care trebuie sa afle soferii din Romania

Ce a spus președintele ASF

Mai mult decât atât, Nicu Marcu nu a precizat când se va aplica noua legislație, dar a spus că va fi ”un timp relativ scurt”.

„Cu cat mai repede se aproba aceasta Ordonanta de Urgenta, cu atat mai repede se rezolva situatia in piata„, a mai spus acesta.

Președintele ASF a mai ținut să adauge că marile companii de asigurări vor fi obigate să vină cu lichiditate mai mare, ca să demonstreze că pot să susțină un portofoliu mare de clienți.

”O alta chestiune pe care am facut-o este aceea ca, asa cum stiti, concentrarea pe piata asigurarilor la acest produs este foarte mare, datorita sau din cauza a doua companii, care au un procent de peste 70% din piata, si atunci autoritatea, noi, am studiat si am gandit sa modificam o norma prin care sa le impunem companiilor ca atunci cand depasesc o anumita cota de piata sa vina sa se capitalizeze, adica sa aiba lichiditati. Da, vrei sa ajungi la o anumita cota de piata, vii cu lichiditati ca sa fii in stare sa-ti platesti daunele’„, a spus Nicu Marcu.

Urmăriți Impact.ro și pe