Schimbare uriaşă în România. Copiii vor putea avea şi ei buletine

Ioana Bucur 05.04.2021, 17:56
Schimbare uriaşă în România. Copiii vor putea avea şi ei buletine

Autoritățile tocmai au anunțat o schimbare uriașă în România. Copiii vor putea avea şi ei buletine, cu o condiție. Ce alte modificări va aduce noua carte de identitate electronică, disponibilă în doar câteva luni.

Copiii vor putea avea şi ei buletine

Schimbare importantă în România, anunțată de autorități. Copiii vor putea avea şi ei buletine, înainte de a împlini vârsta de 14 ani. Este doar una dintre noutățile ce îi așteaptă pe români, odată cu apariția cărților de identitate electronice, pregătită pentru luna august a acestui an. Hotărârea nr. 295/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 97/2005 a fost publicată pe 29 martie în Monitorul Oficial. Cartea de identitate electronică va fi mai mică decât actualele buletine, cam de dimensiunea unui permis de conducere, și va conține un cip ce va permite posesorilor să semneze digital documente de la distanță.

Copiii vor putea avea şi ei buletine, chiar înainte de a împlini vârsta de 14 ani, așa cum se întâmpla până acum. Noua carte de identitate electronică va putea fi solicitată pentru minori de la 12 ani, însă, spun autoritățile, în cazul în care părinții vor face o cerere specială prin care doresc acest lucru, cei mici ar putea primi cartea de identitate și mai devreme. Potrivit Vedem Just, cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi. Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte eliberată la notar/consulat. Cererea va fi însoţită de următoarele documente:

 1. Certificatul de naştere, cu care se face dovada identităţii şi a cetăţeniei române, original şi copie;
 2. Actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează şi dovada adresei de domiciliu; în cazul în care părintele este cetăţean străin, dovada adresei de domiciliu se face cu permisul de şedere permanentă;
 3. Certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
 4. Chitanţă de plată a șapte lei taxă, la CEC sau Poştă.

În cazul minorilor aflați în grija unui serviciu social destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, „actul de identitate se eliberează, prin grija acestui serviciu, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor din raza teritorială de competenţă”, precizează sursa citată.

Noul buletin cu CIP, valabil începând din luna august
Noul buletin cu CIP, valabil începând din luna august. Inquam Photos / Octav Ganea

Se modifică perioada de valabilitate a actelor de identitate. La ce intervale vor fi schimbate

Cetățenii români vor putea fi identificați cu ajutorul mai multor tipuri de documente: carte de identitate, carte de identitate simplă, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie și buletinul de identitate. În timp ce pe cartea de identitate, datele și informațiile vor fi înscrise atât pe față cât și pe verso, ea având dimensiunile unui card, cartea electronică va mai conține, în plus, un cip. Fiecare român își va putea alege ce fel de document își dorește.

„Minorul sub 14 ani nu poate avea carte de identitate obişnuită, ci numai carte de identitate simpla sau carte electronică de identitate. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, minorului i se va elibera o carte electronică de identitate fără imaginile impresiunilor papilare”, precizează sursa citată.

Mai mult, s-a anunțat și modificarea perioadei de valabilitate a actelor de identitate ale cetățenilor români. De acum, acestea se vor elibera pentru următoarele intervale de timp:

1. Cartea de identitate:

 • cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
 • cu valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
 • cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani;
 • cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.

2. Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate:

 • cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
 • cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
 • cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
 • cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.