Schimbare permis auto 2022: ce acte sunt necesare, care este procedura și cât costă

Bogdan Bârliga 29.03.2022, 10:29
Schimbare permis auto 2022: ce acte sunt necesare, care este procedura și cât costă

Din data de 8 martie 2022 a fost ridicată starea de alertă în România și revenirea la normalitate presupune actualizarea tuturor actelor conform cu normele în vigoare.

Astfel că documentele expirate, inclusiv permisele de conducere, vor mai fi valabile cel mult 90 de zile, iar apoi trebuie reînnoite.

Schimbare permis auto 2022

Dacă perioada de valabilitate a permisului a expirat trebuie parcurse câteva etape pentru a obține un nou document valabil.

E important de știu că șoferii care nu își schimbă permisul auto și aleg să circule în continuare cu documentul expirat riscă o sancțiune cuprinsă între 870 și 1.160 lei și între 6 și 8 puncte de amendă.

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului auto:

  1. Cererea de schimbare a permisului expirat
  2. Carte de identitate
  3. Permisul vechi de conducere
  4. Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere
  5. Fișa medicală

Care este procedura de urmat pentru schimbarea permisului de conducere

  1. Controlul medical

Primul pas necesar pentru schimbarea permisului de conducere în anul 2022 constă în efectuarea controlului medical prin care se atestă că titularul permisului auto este apt să conducă un autovehicul din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.

Atenție! Fișa medicală se poate obține doar de la unitățile autorizate de Ministerul Sănătății!

Pe site-ul Ministerului Sănătății este publicata lista completă a unităților autorizate de asistență medicală la nivel național pentru examinarea ambulatorie a persoanelor ce doresc să-și schimbe sau să obțină permisul de conducere.

Lista centrelor unde poate fi făcut controlul medical pentru schimbarea permiselor auto poate fi accesată la acest link.

Ce proceduri se efectuează și când se eliberează fișa medicală

Investigațiile medicale necesare pentru obținerea sau schimbarea permisului de conducere sunt următoarele: control medicină internă, control ORL, control oftalmologie, control ortopedie, control neurologie și control psihiatrie.

Aceste controle se efectuează în aceeași zi și dacă totul este în regulă se eliberează pe loc și fișa medicală necesară pentru schimbarea permisului de conducere.

Cât costă o controlul pentru obținerea fișei medicale

În funcție de localitate și clinica aleasă pentru efectuarea controlului prețul investigațiilor pentru obținerea fișei medicale necesare pentru schimbarea permisului auto în anul 2022 costă între 100 și 150 de lei.

2. Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

Următorul pas ce trebuie efectuat pentru obținerea unui nou permis de conducere constă în achitarea taxei pentru acest tip de document.

Pentru a obține un nou permis auto statul român percepe o taxă de 89 de lei. Această sumă se poate achita prin Internet Banking, virament bancar, mandat poștal sau numerar.

Trebuie să reținem că în cazul plății prin internet banking pentru confirmarea tranzacției este necesară o perioadă mai mare de 24 ore.

Se poate plăti și în rețeaua de stații de plată SelfPay situate in supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate și  universități.

Pe documentul de plată vor fi inscrise următoarele informații: codul numeric personal, numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata.

Dovada plății poate fi făcută și pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor la acest link: https://www.drpciv.ro/drpciv-payment.

         3. Obținerea și completarea cererii pentru eliberarea unui nou permis auto

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pune la dispoziție pe site modelul cererii de preschimbare a permisului de conducere românesc. Această cerere poate fi descărcată aici.

După ce completează această cerere șoferul se poate prezenta cu toate documentele menționate în acest material la sediul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din județul în care locuiește pentru schimbarea permisului de conducere.

Pentru a evita statul la cozi recomandăm programarea online și expedierea actelor prin serviciile de curierat.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...