O schimbare la Bacalaureat a fost anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Începând de anul viitor, corectarea lucrărilor se va face diferit. Oficialul a declarat că ”într-un viitor” candidații ar putea susține altfel acest examen.
Mai exact, potrivit ministrului Educației, corectarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat va fi digitalizată. Vor fi centre de corectare în fiecare județ, iar tezele vor fi scanate în fața candidaţilor, care vor avea câte un cod special.
”Corectarea informatizată la Bacalaureat va fi un proiect pilot începând de anul viitor. Vom avea câte un centru de examen în fiecare judeţ în care lucrările vor fi scanate în faţa candidaţilor, candidaţii vor avea un cod atribuit şi, de asemenea, fiecare subiect din fiecare probă scrisă va avea alocat un cod. Sistemul ar putea să atribuie automat punctajul la grilă unde nu este vreo diferență între aprecierea evaluatorului și aprecierea softului”, a spus Sorin Cîmpeanu, în contextul în care au existat diferențe chiar și de 3-4 puncte, în unele cazuri, între notele inițiale și cele finale date în urma contestațiilor de la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021.
De asemenea, ministrul Educației a declarat că ”într-un viitor” elevii din România ar putea susține examenul de Bacalaureat într-o singură zi, pe calculator, cu pauze între probe. Oficialul a atras atenția că această modificare nu va fi făcută de anul viitor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Noi sperăm ca într-un viitor să avem un examen de Bacalaureat care să fie susținut în aceeași zi, cu pauze între discipline în așa fel încât să putem verifica achiziția de competențe de comunicare, digitale, antreprenoriale, de înțelegere a unui text, dar toate să fie date pe calculator în aceeași zi, cu pauze între probe, într-un viitor, nu acum”, a mai spus Sorin Cîmpeanu vineri seara la Digi24.
Anterior, președintele României a declarat că își dorește ca elevii din țară să susțină un examen de Bacalaureat diferit față de cel actual – unul care să fie ”deschis tuturor și bazat pe competențe”. Prin intermediul probelor va trebui să poată fi evaluată corect capacitatea absolvenților de liceu de a se descurca în societate și în viață, în general.
”Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ”, a mai spus Klaus Iohannis. Șeful statului a precizat că examenul de Bacalaureat va rămâne obligatoriu pentru cei care vor să facă studii universitare, indiferent de domeniul pe care îl aleg.