Cazurile de Covid în China cresc fulgerător. Cetățenii se tem de un nou lockdown

Elena Avramescu 12.07.2022, 07:43
Cazurile de Covid în China cresc fulgerător. Cetățenii se tem de un nou lockdown

În ultimele 24 de ore, China a raportat nu mai puțin de 424 de noi infecții cu COVID-19, dintre care 107 au fost simptomatice iar 317 au fost asimptomatice, conform Comisiei Naționale de Sănătate. Cu doar o zi în urmă s-au înregistrat 429 de cazuri noi, dintre care 94  au fost simptomatice iar 335 au fost asimptomatice.

China, lovită iar de Covid

Partea bună este că nu s-au mai înregistrat decese din cauza cazurilor Covid. Până acum, de la începutul pandemiei, numărul de decese înregistrat a fost de 5.226. Până în cursul zilei de luni, 11 iulie, China a confirmat un număr total de 226.811 cazuri cu simptome.

Beijing se situeaază bine momentan, deoarece nu a raportat niciun caz simptomatic local nou, în comparație cu unul cu o zi mai devreme, și chiar zero cazuri asimptomatice locale față de zero în ziua precedentă, a notat guvernul local. În schimb, Shanghai a raportat cinci noi cazuri simptomatice locale, comparativ cu șase cu o zi în urmă și 54 de cazuri asimptomatice locale față de 63 în ziua precedentă, conform noilor date guvernamentale locale.

Trei dintre noile cazuri din Shanghai au fost găsite în zone aflate în carantină.

China a vaccinat 82% din populație împotriva Covid
Persoane vaccinate in China

Beijingul renunță la mandatul de vaccinare COVID pentru locurile aglomerate

Guvernul orașului Beijing a decis să eliminere planurile de a permite doar persoanelor vaccinate să intre în locuri aglomerate, cum ar fi biblioteci, cinematografe și săli de sport, iar asta începând de luni, în urma unei reacții puternice online la măsura anunțată la începutul acestei săptămâni.

În cursul seii de joi, la numai o zi după ce Beijingul a declarat că va introduce cerința de vaccinare pentru orice persoană, Beijing Daily a notat că guvernul orașului a renunțat la acest plan. Astfel că toții cetățenii din Beijing vor putea intra în locuri publice atâta timp cât au dovada unui test COVID negativ valabil timp de 72 de ore.

După această decizie, un avocat nevaccinat din Beijing a spus că simte că „drepturile sale ca cetățean au fost afectate”, astfel că a solicitat autorității de sănătate a orașului dezvăluirea publică a procesului intern de luare a deciziilor. „Regula era pur și simplu ridicolă”, a declarat pentru Reuters un vizitator de teatru din Beijing, nevaccinat, supranumit Zhang.

Cu toate că guvernul nu a făcut vaccinarea obligatorie, a declarat că rata mai scăzută de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă a fost doar o slăbiciune în răspunsul Chinei la epidemia de COVID-19.

Mai mult, se pare că guvernul vrea ca anumiți angajați să fie vaccinați înainte de a putea prelua anumite locuri de muncă. Până în prezent, câteva guverne locale au distribuit stimulente de vaccinare, cum ar fi cupoane de cumpărături, grupurilor nevaccinate și chiar au făcut presiuni pe oficiali să atingă obiectivele de vaccinare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...