Schimbare de situație. Unde ajung, acum, pacienții din Iași suspecți că ar fi infectați cu Covid-19

Elena Avramescu, Aurora Popa 26.02.2021, 11:44
Schimbare de situație. Unde ajung, acum, pacienții din Iași suspecți că ar fi infectați cu Covid-19

Unde ajung, acum, pacienții cu Covid-19 din Iași. La Spitalul „ Sfântul Spiridon” din Iași s-a sesizat în ultima perioadă o creștere a numărului de pacienți suspecți de infecția cu noul Coronavirus. Numai în ultimele două zile în unitatea de primire urgențe s-au prezentat, pe zi, peste 20 de pacienți suspecți de COVID, iar în urma testărilor, 12 dintre aceștia au primit un rezultat pozitiv.

Unde ajung, acum, pacienții cu Covid-19 din Iași

Exista o pantă lent descendentă, iar panta de acum este ușor crescătoare. Au fost prezenți la noi în special pacienți în stare gravă cu necesar de oxigen și chiar de intubație și ventilație mecanică, prezentând complicații care au agravat insuficiența respiratorie. Pacienții au vârste între 38 și 78 de ani. Internarea  după investigațiile în urgență, s-a făcut în special în spitalul de Boli Infecțioase. Au fost și pacienți care aveau o forme ușoare, dar erau puțini, care au putut merge la domiciliu pentru tratament în ambulator, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

În continuare, pacinții care au suspiciunea infecției cu noul virus se prezintă la spital pentru a beneficia de testare gratuită, situație ce îi face pe medici să tragă un nou semnal de alarmă.

Unde ajung, acum, pacientii cu Covid-19 din Iasi
Unde ajung pacientii cu Covid-19 din Iasi

Dacă starea pacientului este gravă de la început, atunci se impune apelul la 112, dar doar atunci, iar contacţii trebuie să meargă pe aceeaşi filieră a testării  iniţiale rămânând la domiciliu mai ales dacă nu au simptome. Ieri, un bărbat de vârstă tânără, a solicitat ambulanţa pentru că a fost contact âdirect al unui membru din familie depistat pozitiv şi a venit la spital, în urgenţă şi a solicitat testare. Testarea se face în afara   spitalului şi are aceleaşi reguli ca până acum. În urgenţă trebuie trataţi doar pacienţii cu forme severe, a mai adăugat medicul.

Această infecţiei este prezentă încă printre noi, iar modalitatea de rezolvare trebuie să înceapă cât mai precoce, spun medicii. Aceasta este şansa oricărui pacient de a  avea o evoluţie favorabilă. Încă există mortalitate, şi ne raportăm la cazurile de deces confirmate la nivel naţional, din infecţia cu COVID-19.

Deci pacienţii pe deoparte trebuie să încerce să prevină infecţia cu virusul SarsCoV-2, iar dacă apar primele simptome, mecanismul este acelaşi, anunţarea medicului de familie care prin Direcţia de Sănătate Publică, trimite la domiciliu, un echipaj care realizeză testarea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...