Schimbare bruscă a vremii, în România. Ultimul weekend din octombrie aduce temperaturi ciudate

Ioana Bucur 29.10.2021, 08:01
Schimbare bruscă a vremii, în România. Ultimul weekend din octombrie aduce temperaturi ciudate

Vremea are o nouă surpriză pentru români. Ultimul weekend din octombrie va fi marcat de temperaturi ciudate pentru această perioadă din an. Cum arată prognoza meteo pentru următoarele zile.

Vremea se schimbă din nou

După răcirea bruscă a vremii din ultimele zile, meteorologii anunță o nouă schimbare. Se pare că România va încheia săptămâna cu temperaturi de primăvară și maxime ce ar putea ajunge până la 20 de grade Celsius.

Meteorologii anunță vreme mai caldă în toate regiunile țării. Vineri, temperaturile afișate de termometre vor fi, în unele zone, de aproape 20 de grade Celsius. În zona Moldovei, maximele se vor situa în jurul valorilor de 18-19 grade.

Cald va fi, vineri, și în Maramureș, cu maxime de 19 grade. Temperaturi ridicate vor fi şi în Banat, Transilvania. Şi la Braşov, sunt prognozate 18 grade, 17 la Sibiu şi 18 la Iaşi.

Începând de sâmbătă, meteorologii anunță o scădere ușoară a temperaturilor, fenomen ce se va observa pe întreg teritoriul țării, chiar și în București, unde maximele termice, la amiază, nu vor depăși valorile de 14-15 grade.

Bucureștenii vor avea parte de o primă zi de weekend cu cer noros, meteorologii spunând că nu este exclus să burnițeze slab.

Schimbare bruscă a vremii, în România. Ultimul weekend din octombrie aduce temperaturi ciudate

O anomalie climatică va marca iarna anului 2021

Specialiștii de la severe-weather.eu au vești proaste pentru lunile de iarnă. Meteorologii au observat că un nou vortex polar s-a format peste Polul Nord, iar efectele evoluției acestuia încep deja să se simtă.

Aceștia au anunțat că vortexul va interacționa și cu o anomalie puternică a vântului de est, formată deasupra tropicelor, un fenomen ce se repetă o dată la câțiva ani și care produce ierni cu temperaturi mult mai scăzute decât normalul în regiunile din Europa și America de Nord.

În ultimii ani s-a vorbit tot mai des despre „vortex polar”, sintagmă folosită înainte doar de speciliștii în meteorologie. Vortexul descrie, de fapt, un fenomen asemănător unui ciclon mare care se formează în momentele în care stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească.

Anomalia menționată de meteorologi poartă denumirea de „oscilație cvasi-bienală” și este cunoscută și ca „Bătăile inimii atmosferei”. Vânturile puternice din stratosferă călătoresc într-o centură în jurul planetei. La fiecare 14 luni, ele își schimbă complet direcția.

Când oscilația cvasi-bienală se află în est, există o șansă crescută a unui curent de vânt slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Europa de Nord și Centrală și în America de Nord. Când este orientată spre vest, șansa unei ierni blânde și a precipitațiilor abundente crește.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...