Scene incredibile în Sardinia. Iahtul unui oligarh rus a dispărut fără urmă din port

Elena Avramescu 09.12.2022, 11:59
Scene incredibile în Sardinia. Iahtul unui oligarh rus a dispărut fără urmă din port

Scene uluitoare petrecute în Italia, unde un iaht de lux deţinut de oligarhul rus Dmitri Mazepin, care în urmă cu ceva timp a fost confiscat în temeiul sancţiunilor UE, acum este dat dispărut dintr-un port de pe insula italiană Sardinia în această vară, potrivit The Guardian.

Iahtul Aldabra al unui oligarh rus este de negăsit

Ulterior s-a aflat că miliardarul rus este proprietar al unei companii de îngrăşăminte şi chiar tatăl fostului pilot de Formula 1, Nikita Mazepin. Vasul dat dispărut se numește Aldabra și are 22 de metri, iar valoarea acestuia ar fi între 700.000 de euro şi 1 milion de euro.

Se pare că iahtul se afla ancorat în portul Olbia, după ce a fost confiscat în martie, atunci când Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Până în luna iunie, iahtul a staționat în acel port, și a dispărut cu doar câteva ore înainte de a se confirma oficial că aparţine lui Mazepin.

„Mazepin ştia că se află pe listă, dar a reuşit să profite la maximum de perioada în care noi lucram pentru a stabili că vasul îi aparţinea, deoarece trebuia să investigăm lanţul de proprietate”, a declarat o sursă din cadrul brigăzii de poliţie financiară din Sardinia. „Eram în curs de confirmare a proprietăţii, când a fost luată”, a notat The Guardian.

Ulterior, poliția a descoperit că Mazepin a angajat o companie străină, iar compania a angajat un căpitan din Sardinia pentru a duce iahtul cât mai departe de Italia.

Iahtul unui oligarh rus a disparut fara urma din port
Iaht unui oligarh rus

După ceva vreme s-a aflat că iahtul a făcut o escală în micul port Biserta din Tunisia, iar acum nu se știe unde se află mai exact. Conform poliției locale, atât compania implicată în organizarea mutării vasului cât şi căpitanul riscă să primească amenzi de până la 500.000 de euro pentru scoaterea ilegală a navei din statul italian.

Acesta reprezintă primul caz mefiatizat în Italia al unui rus cu active îngheţate în această ţară care reuşeşte să se sustragă sancţiunilor UE.

„Acest iaht nici măcar nu părăsise Sardinia înainte. Aşa că se poate observa o atitudine care, în mod evident, a avut ca scop evitarea regulilor”, a notat o sursă din poliţie.

Printre bunurile rușilor puse sub sechestru din Sardinia se află și o vilă deţinută de Mazepin. Până să înceapă războiul, Sardinia era o destinaţie preferată a oligarhilor ruşi înainte de războiul din Ucraina.

Se pare că Mazepin a cumpărat vila numită Rocky Ram, de la Carlo De Benedetti, cunoscut ca fiind un om de afaceri italian şi fost proprietar al ziarului „La Repubblica”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...