Scandalul peștelui TOXIC. Mii de tone de pește cu mercur și plumb, pe masa românilor. Traficanții ne urează „Poftă bună!”

Redacția IMPACT 14.05.2019, 19:45
Scandalul peștelui TOXIC. Mii de tone de pește cu mercur și plumb, pe masa românilor. Traficanții ne urează „Poftă bună!”

Mii de tone de pește contaminat cu plumb sau mercur au ajuns pe mesele românilor în ultimii ani. Și asta sub ochii autorităților. Abia acum polițiști români, alături de anchetatorii din Spania, Franța și Ungaria au făcut percheziții pentru a captura măcar o parte din rețeaua care vindea astfel de pește. Misiune dificilă, pentru că din grupare făceau parte sute de oameni. Peștele era pescuit în lacuri și râuri poluate. Era adus, apoi, în România și vândut către restaurante și piețe. Perchezițiile de acum au vizat depozite și mai multe locuințe ale suspecților.

Pește contaminat. Românii nu și-au dat seama. Sau au închis ochii

Acţiunea a început după ce autorităţile din ţările vecine au avertizat că la noi în ţară ajung tone de pește toxic, notează Știrile Pro Tv. Peștele era adus din zone interzise, contaminate cu metale grele, după cum arată analizele realizate în laboratoarele din țările care au declanșat ancheta. În unele cazuri, concentrația admisă de plumb, cadmiu sau mercur era depășită de 500 de ori. Anchetatorii spun că astfel de marfă poate fi introdusă ușor în România, pentru că dubițele de 3,5 tone sunt foarte rar controlate în vămi.

Cum ajungea peștele contaminat în România

În România, perchezițiile s-au desfășurat în 14 județe. Au fost făcute de polițiști alături de reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare. Anchetatorii au ajuns la sute de adrese. Pe lângă faptul că au ridicat mai mulți suspecți, au descoperit cantități mari de pește toxic.

Poftiți la Pește proaspăt,plin de metale grele și depozitat pe jos

Pește contaminat a fost găsit în urma perchezițiilor din Brașov. Într-un depozit, era ținut pe jos, pe o podea murdară. În alte două piețe și în locuința unui bărbat suspectat că făcea parte din rețea au fost găsite alte cantități. Vizată este și o fabrică din Ploieşti, care procesează şi vinde pește, de unde inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare județene au ridicat probe. Alte peste 20 de percheziții au fost făcute în județul Constanța. De asemenea, în Brăila au fost verificate mai multe depozite, unde anchetatorii au găsit pește suspectat a fi contaminat cu metale grele. Iar în Buzău echipele de inspectori de la Autoritatea Sanitar-Veterinară și Poliție au găsit pește tranșat în lăzi cu apă murdară, potrivit Pro Tv.

Urmăriți Impact.ro și pe