Scandalul continuă în stațiunea Mamaia. Micii comercianți au declarat război primăriei. Cum vor să scape de faliment

Ioana Constantin 18.05.2021, 17:44
Scandalul continuă în stațiunea Mamaia. Micii comercianți au declarat război primăriei. Cum vor să scape de faliment

Scandalul continuă în stațiunea Mamaia. Micii comercianți cu magazine alimentare anunță că se vor lupta cu Primăria până în pânzele albe dacă vor fi obligați să tragă obloanele peste afaceri. Negustorii locali spun că municipalitatea îi discriminează și vrea ca să-i închidă, in timp ce marile lanțuri de hipermarket primesc undă verde ca să-și deschidă noi locații în stațiune. Între timp, asociatia micilor comecianți a inceput deja demersurile pentru abrogarea actului normativ care îi bagă în faliment.

Scandalul continuă în stațiunea Mamaia

Războiul dintre proprietarii magazinelor alimentare din Mamaia și municipalitate s-a mutat în Parlamentul României. Asociația care îi reprezintă a inițiat revocarea hotărârii de guvern 559 din 14 iunie 2001, care face referire la comercializarea produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice. Cu alte cuvinte, în aceste magazin se interzice comercializarea de preparate și semipreparate din carne, lapte, ouă, produse de panificație precum și a băuturi alcoolice, nealcoolice, calde și reci. Plângerea a fost trimisă Guvernului, Senatului si Camerei Deputaților.

Reprezentanții Asociatiei sustin, însă, că se face discriminare și ca în Mamaia sunt foarte mulți localnici de-ale căror nevoi nu se ține cont și, de asemenea, nu toți turiștii sunt amatori de mese la restaurante.

Susținem în motivarea cererii că acest act administrativ trebuie revocat de îndată deoarece a devenit anacronic și generează erori si confuzii legate de interpretare si punerea lui în aplicare, atât în rândul mediului de afaceri, cât și al instituțiilor si administratiei publice locale. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare niciodată de la emitere, în nicio stațiune din România, cu excepția stațiunii MAMAIA. Aceasta HG 559/ 2001, de care se folosesc în mod abuziv autoritățile locale, nu mai este de actualitate pentru stațiunea Mamaia, deoarece din anul 2007, Mamaia a suferit o transformare continuă, construindu-se un număr mare de locuințe individuale si colective, devenind un cartier al orașului Constanța în care constănțenii au locuințe permanente și plătesc impozite la bugetul local, a declarat Ion Țăpurin, membru fondator Asociația Comercianților Dobrogeni.

Scandalul continua in statiunea Mamaia
Magazin Mamaia

Acum, magazinele alimentare din stațiunea Mamaia care vând carne, lapte, branză, ouă și alte semipreparate sunt la un pas de-a fi închise. Primăria Constanța s-a aliat în lupta cu patronii de baruri și restaurante.

Magazinele comerciale, spațile comerciale trebuie să vândă suveniruri, orice alte produse la care ne putem gândi în vacanță. Nu putem să cumparam pizza sau burgeri, de exemplu, dintr-un magazin care vinde în acelasi timp și vederi, și suveniruri și costume de baie. Astfel că nu susținem această inițiativă a Asociației Comercianților Dobrogeni, a spus Corina Martin, președinte de onoare RESTO.

Magazinul alimentar atrage dupa el și altfel de clienți; adică nu putem să facem un turism de calitate atâta timp cât avem un magazin care vinde salam și cascaval lângă noi, ca și restaurant. Este nevoie de astfel de magazine, dar poate nu atât de multe și nu atât de mici, a declarat și George Țicu, manager resturant.

Ne place sau nu, alimentarele erau varianta economică pentru turiștii cu buget redus, la mare. Insă produsele ieftine pot deveni riscante pentru consumator, spun oamenii din Primărie.

Scandalul continua in statiunea Mamaia
Magazin in statiunea Mamaia

Preparate, semipreparate din carne, lapte, oua, vorbim in general de categoriile de produse ce pot pune în pericol sanatatea consumatorilor. Este de la sine înteles că odată un salam sau carne carata pe plaja sau de ce nu lapte pentru înghețata, proprietatile acesteora se schimba si pot pune in pericol sanatatea. Întrebarea retorică este de ce dânșii deschid numai în sezon și numai pe faleză ? Dacă se gandesc atat de tare la cetatenii neajutorati din noul cartier al Constantei, a mărturisit Horia Constantinescu, director în Primăria Constanța.

Primaria din Constanța vrea să închidă magazinele alimentare din stațiune pentru că fac concurență teraselor și restaurantelor. Impactul social e uriaș: o mie de salariați vor trebui să-și caute de lucru în altă parte, in contextul in care Mamaia este cea mai mare stațiune de pe Litoral, unde lucreaza cei mai mulți sezonieri. Daca alimentarele vor disparea, Mamaia va ramâne doar cu prețurile mari, de la restaurant.

Urmăriți Impact.ro și pe