EXCLUSIV

Scandal uriaș din cauza măștilor FFP2 și chirurgicale. Polițiștii se revoltă, de ce nu pot fi verificați românii

Adriana Olaru 07.01.2022, 12:13
Scandal uriaș din cauza măștilor FFP2 și chirurgicale. Polițiștii se revoltă, de ce nu pot fi verificați românii

Nici nu au fost bine adoptate noile măsuri de protecție care ne feresc de răspândirea noii variante Omicron că a și început un adevărat scandal din cauza măștilor. Asta pentru că oamenii legii spun că nu au cum să verifice dacă într-adevăr românii se conformează noilor reguli și poartă doar măștile permise de lege. Mai mult, vor fi probleme și în ceea ce privește controalele în mijloacele de transport public, la metrou și în tramvaie și autobuze.

De pe 8 ianuarie, românii sunt obligați să poarte doar măști medicale sau altfel spus cele care sunt aprobate și avizate de specialiști. Concret, doar măștile chirurgicale și cele FFP2 vor putea fi utilizate în spațiile publice, în timp ce măștile transparente, spre exemplu, ca cele pe care le-a purtat senatoarea Diana Șoșoacă sunt interzise. Cei care nu se supun legii vor putea fi amendați, anunță oficialii, iar controale vor fi făcute la tot pasul, asta pentru că situația epidemiologică va fi destul de dificlă și pentru țara noastră în acest val cinci.

Polițiștii se revoltă: Fără controale!

O marea problemă în ceea ce privește controale este modul în care vor fi făcute și mai exact cine le va face. Asta pentru că nu există persoane desemnate cu acest lucru și, în afară de polițiști, va fi foarte greu ca cineva să facă aceste demersuri. Chiar și așa, unii polițiști susțin că nu pot merge să-i controleze pe oameni dacă respectă sau nu noile reguli, pentru că este aproape imposibil de verificat dacă măștile purtate sunt conforme, așa cum prevede noua legislație.

„Așteptăm cu mare interes să vedem și noi cum o să verificăm. Teoretic, dacă scrie FFP2 pe mască nu mai ai ce să verifici pentru că acolo este clar, dar dacă este vorba despre o mască textilă cu buzunar interior pentru mască chirurgicală sau cu filtru, ce mai faci? Nu cred că o să meargă, sincer, polițistul să pună mâna pe masca omului. Plus că există și măști chirurgicale care nu sunt conforme, n-au suficiente straturi, de exemplu. Nu îți dai seama dacă vezi scrise niște litere chinezești”, a spus Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, pentru Impact.ro.

Și nu sunt singurele probleme în ceea ce privește controalele oamenilor, asta pentru că vor exista situații dificile și la metrou sau în tramvaie și autobuze. La metrou, au anunțat reprezenții Metrorex, agenții de securitate vor fi cei responsabili cu verificarea oamenilor. Aceștia vor fi nevoiți să se uite cu atenție dacă toți călătorii poartă corect masca de protecție și dacă aceasta se află pe lista de măști permise.

Scandal uriaș din cauza măștilor FFP2 și chirurgicale – polițiștii se revoltă
Scandal uriaș din cauza măștilor FFP2 și chirurgicale – polițiștii se revoltă

„Sancționarea contravenţională a celor care nu respectă regulile de prevenţie se face doar de către organele de ordine publică. Cetăţenii pot face un apel civic către ceilalţi călători la respectarea măsurilor, inclusiv cu sesizarea organelor de ordine publică abilitate (Jandarmeria şi/sau Poliţia Metrou)”, au transmis reprezentanții companiei care administrează metroul în București. O problemă asemănătoare va fi și în autobuze și în tramvaie și, cel mai probabil, oamenii vor fi îndemnați de către anagajații STB, spre exemplu, să poarte corect măștile de protecție, în caz contrar putând fi anunțată poliția.

Cum s-a pregătit Europa pentru valul de infectări

În timp ce România se distra la petreceri organizate de Crăciun și de Revelion, alte state europene decideau să introducă restricții dure și să limiteze cât mai mult socializare și întâlnirile considerare neesențiale. Mai mult, în ciuda faptului că varianta Omicron este extrem de contagioasă, România nu s-a speriat foarte tare.

În Italia, spre exemplu, a fost introdusă obligativitatea vaccinării pentru cei care au peste 50 de ani și nu muncesc, iar dovada vaccinării este obligatorie în mijloace de transport public sau în hoteluri, terase sau restaurante, spre exemplu. În Franța, telemunca este obligatorie acolo unde acest lucru este posibil și pentru a susține numărul cadrelor medicale din spitale s-a luat decizia ca medicii infectați cu sars-cov-2 să poată trata pacienți.

De asemenea, adunările publice interioare vor fi limitate la 2.000 de persoane. În Germania, adunările private pot avea loc doar cu zece persoane, toate imunizate prin vaccinare, în timp ce sălile de sport sau cinematografele sunt închise. În ceea ce privește masca de protecție, Austria are în interior obligatorie masca FFP2, aici fiind inclusă și deplasarea cu mijloace de transport publice sau munca.

Urmăriți Impact.ro și pe