EXCLUSIV

Ionuț Stroe, declarație controversată privind obligativitatea vaccinării: „E un moment oportun ca legea să fie scoasă din sertare”

Gabriela del Pupo 06.12.2021, 16:01
Ionuț Stroe, declarație controversată privind obligativitatea vaccinării: „E un moment oportun ca legea să fie scoasă din sertare”

Declarație controversată a lui Ionuț Stroe, noul purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal și fost Ministru al Sporturilor. Acesta a vorbit în contextul unei eventuale adoptări a legii care ar permite angajaților care lucrează în domenii esențiale de a-și exercita profesia doar în baza certificatului verde. Ionuț Stroe a adus însă în discuție o altă lege care se află de trei ani la Camera Deputaților. Această lege prevede că în situații epidemiologice speciale anumite categorii trebuie să se vaccineze, însă la Senat s-a introdus amendamentul „opțional”.

„E un moment oportun ca legea să fie scoasă din sertare”

„Simt nevoia de a face o separație dintre Legea vaccinării și legea certificatului verde. Legea certificatului verde a apărut în contextul crizei sanitare COVID, legea vaccinării e de mai mult timp. E un moment oportun ca legea să fie scoasă din sertare și să fie dezbătută. Nu depinde neapărat de voința PNL”, a declarat Ionuț Stroe pentru Impact.ro.

Legea vaccinării obligatorii nu vizează vaccinarea anti-COVID și tocmai aici a  fost confuzia care a scos mii de oameni în stradă la începutul și pe parcursul campaniei de vaccinare în România. În timpul protestelor anti măsuri de restricție legea a fost invocată ca argument pentru a convinge participanții de intenția guvernanților de a introduce vaccinarea obligatorie împotriva SARS – COV 2.

Florian Bodog nu vrea suspendarea pentru 30 de zile a cadrelor medicale nevaccinate
Florian Bodog nu vrea suspendarea pentru 30 de zile a cadrelor medicale nevaccinate

„Eu cred că în momentul de față nu trebuie să ne ostilizăm cetățenii”

Senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a explicat pentru impact.ro exact la ce se referă legea care este acum în Camera Deputaților și care privește vaccinarea împotriva altor tipuri de afecțiuni. Legea a ajuns la Camera Deputaților pe 9 martie 2020, fusese pusă pe ordinea de zi pentru a fi dezbătuta și votată însă a fost trimisă la Comisia de Sănătate și retrimisă pe 22 februarie 2021 pentru un raport suplimentar.

Legea vaccinării obligatorii care se găsește în momentul de față în Camera Deputaților nu are nici o legătură cu vaccinarea obligatorie anti-COVID.

În ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, pot să spun din capul locului, eu sunt vaccinat, toată familia mea este vaccinată, însă, nu cred că este soluția, de a impune o lege, obligativitatea vaccinării anti-COVID, pentru a stopa pandemia.

Există foarte multe lucruri care trebuie făcute, există o serie de măsuri care trebuie luate și mai ales o serie de măsuri care sunt deja luate și nu sunt aplicate. Eu cred că în momentul de față nu trebuie să ne ostilizăm cetățenii ci trebuie să găsim parteneri în cetățeni, să-i convingem să se vaccineze nu să îi obligăm.” a declarat Florian Bodog pentru Impact.ro.

Legea Certificatului Verde între Senat și Camera Deputaților

Proiectul de lege care impunea certificatul verde la locul de muncă pentru anumite categorii de personal din domenii esențiale a fost respins de plenul Senatului și în acest moment votul din Camera Deputaților, care este for decizional, se tot amână. Unul dintre motive ar putea fi și faptul că mare parte din membrii Partidului Social Democrat se opun legii și această dezbatere ar putea crea tensiuni în coaliția de guvernare. Însă liberalii insista asupra urgentării acestei măsuri.

Este lege pe care eu am inițiat-o, împreună cu ministrul Internelor, eu vreau să treacă. Aud tot felul de alte variante. Ceea ce eu citesc, întârzieri, până la urmă, trebuie să ne hotărâm foarte clar: vrem sau nu vrem acest certificat verde. Eu am spus că este nevoie de el. Din punctul meu de vedere, este o măsură care ajută economia, pentru că așa poți să ai garanția că economia rămâne deschisă cu un certificat verde și poți să ai și o campanie de vaccinare care poate să aibă succes. Dacă se încearcă tergiversarea, atunci vom vedea. Noi susținem în continuare că acest proiect de lege trebuie să treacă cât mai repede„, a precizat Cîțu

La nivel european mai multe țări printre care și Austria, Grecia sau Germania iau în considerare impunerea vaccinării obligatorii pentru anumite categorii de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...