EXCLUSIV

Scandal la malul mării pe nopțile de cazare: De ce nu-și pot rezerva românii, în unele cazuri, doar un weekend de distracție. Ce fac bulgarii și grecii

Adriana Olaru 14.06.2022, 15:00
Scandal la malul mării pe nopțile de cazare: De ce nu-și pot rezerva românii, în unele cazuri, doar un weekend de distracție. Ce fac bulgarii și grecii

Românii sunt pe ultima sută de metri în ceea ce privește planurile de vacanță pe care le au anul acesta, mai ales că este prima vară fără nicio restricție după pandemia de COVID-19. În acest context, tot mai mulți vor să se bucure de câteva zile de liniște și soare la malul mării, iar mulți optează și pentru România. Nu vor să stea câte șapte zile, așa cum arătau în trecut vacanțele și preferă, de cele mai multe ori, să stea câte o noapte sau două, în special în weekend și spre finalul săptămânii.

Marea problemă este că nu toți cei care închiriază la malul mării o cameră de hotel sau o camere de pensiune sunt dispuși să le ofere oamenilor cazare doar pentru o noapte și apelează la fel de fel de lucruri pentru a-i convinge să stea cât mai mult la malul mării. Încă de pe 1 mai, patronii de pensiuni și hoteluri de pe litoralul românesc au impus, în bună parte, pachete turistice, adică cel puțin trei nopți de cazare. Cei care nu voiau să rezerve atât, nu își mai puteau închiria în unele cazuri.

Număr fix de nopți de cazare

Abia spre finalul perioadei în care s-au făcut rezervări masive pentru vacanța de 1 Mai, hotelierii au decis să mai lase din pretenții și acolo unde nu s-au ocupat camerele au mai acceptat și rezervări pe câte o noapte de cazare, însă cei mai mulți au impus și în acest caz două nopți.

S-a ajuns aici, spun specialiștii, pentru că cei de la malul mării vor cu toate mijloacele pe care le au să îi convingă pe români să petreacă cât mai mult timp pe litoral. Nu este însă cea mai bună variantă pentru turiști, pentru că mulți se plâng că se simt constrânși și se gândesc inclusiv la varianta de a merge în Bulgaria, acolo unde pachetele turistice sunt mult mai avantajoase și condițiile mai bune.

Cele mai scumpe concedii din ultimii 30 de ani pentru romani
Cele mai scumpe concedii din ultimii 30 de ani, pentru romani. Foto: unsplash.com

„În mod normal, hotelurile de sejur nu vor să vând câte o noapte sau două de cazare, este ceva care se practică, este firesc. Dacă vând o noapte de cazare, sâmbăta de exemplu, există riscul să nu mai vândă vacanța de o săptămână, pentru că este o noapte ocupată din tot pachetul practic.

În sezon, teoretic, trebuie să se vândă toate camerele, pentru că oricum vorbim despre un sezon scurt pe litoral. Nu își permită să rupă seriile pentru că sunt costurile mari, cu totul. Sunt foarte puțini cei care vând o noapte sau două nopți, să știți că se vând mai multe nopți inclusiv în Bulgaria sau Grecia”, a explicat Ciprian Enea, consultant în turism, pentru impact.ro.

Bulgaria și Grecia, variantele preferate de români

Cei care nu vor să-și petreacă vacanța la malul mării pot alege litoralul bulgăresc sau frumoasele insule grecești. Așa se face că tot mai mulți sunt în căutarea unor oferte care să le ofere exact ce au nevoie: cazări care au condiții excelente, la prețuri accesibile. Nu peste tot în Grecia și Bulgaria se închiriază câte o noapte sau două de cazare, pentru că și aici există condiții la marile hoteluri.

Însă mulți români aleg să-și facă singuri rezervările prin aplicațiile disponibile. Astfel, pot rezerva și o noapte de cazare în Thassos, spre exemplu, cea mai apropiată și accesibilă variantă pentru români. O noapte de cazare pentru finalul acestei luni se învârte în jurul prețului de 180 de lei pe noapte, însă condițiile sunt foarte bune.

În Bulgaria, o bună parte a pachetelor turistice este cu all-inclusive și costă cam cât un weekend de distracție în Mamaia, la un hotel mediu, în unele cazuri.

Urmăriți Impact.ro și pe