Scandal de spionaj înainte de Cupa Mondială de Fotbal. Pentru ce ar fi plătit Qatar-ul 50 de hackeri

Beatrice Dumitru 07.11.2022, 14:53
Scandal de spionaj înainte de Cupa Mondială de Fotbal. Pentru ce ar fi plătit Qatar-ul 50 de hackeri

Cu două săptămâni înaintea debutului unei Cupe Mondiale controversate, Qatar se află din nou în centrul unui nou scandal. Țara din Golf este acuzată că se află la originea unei acțiuni de spionaj a aproape 50 de personalități, printre care și fostul șef al fotbalului european.

Qatar, acuzat că a spionat mai multe personalități

Aproape 50 de personalități care au avut activităţi legate de Campionatul Mondial sau luări de poziţii critice cu privire la atribuirea organizării competiției au fost spionate de hackeri. Potrivit unei investigații publicate în presa engleză, jurnaliști, avocați dar și fostul șef al fotbalului european Michel Platini, precum și un senator francez, au fost ținta hackerilor angajați pentru a proteja reputația Qatarului.

Aceste personalități au fost cel mai adesea vizate pentru munca sau pozițiile lor critice privind acordarea și organizarea Campionatului Mondial de fotbal din Qatar, care începe pe 20 noiembrie. Qatarul este criticat și pentru felul în care au fost tratați muncitorii de pe șantierele pentru Cupa Mondială, respectarea drepturilor femeilor și persoanelor LGBT sau chiar posibila utilizare a aerului condiționat pe arenele unde se vor disputa meciurile.

Scandal de spionaj înainte de Cupa Mondială de Fotbal. Pentru ce ar fi plătit Qatar-ul 50 de hackeri
Michel Platini a fost președintele UEFA. Sursa foto: Facebook

Personalitățile spionate de hackeri

Apelurile pentru boicotarea competiției s-au înmulțit, dar fără ecouri masive până acum, pentru un eveniment urmărit de miliarde de oameni din întreaga lume. În Franţa, cinci mari oraşe, inclusiv Paris, au renunţat la instalarea de ecrane gigantice la zonele pentru fani pentru a transmite meciurile din timpul competiției.

Printre personalitățile vizate de grupul de hackeri cu sediul în India se numără, în special, jurnaliști precum cel de la Sunday Times Jonathan Calvert, care investigase presupusele fapte de corupție care au dus la atribuirea organizării Cupei Mondiale Qatarului, în 2010.

De asemenea, a fost spionată și senatorea franceză Nathalie Goulet, după ce a acuzat Qatarul că finanţează terorismul islamic, dar și avocatul Mark Somos, care a depus o plângere împotriva familiei regale a Qatarului la ONU pentru Drepturile Omului.

Fostul preşedinte UEFA Michel Platini, care a susţinut candidatura Qatarului pentru organizarea CM a fost și el spionat cu puțin timp înainte de a fi audiat de justiția franceză în cadrul unei investigații privind suspiciunile de corupție la atribuirea CM Qatarului. „Sunt surprins și profund șocat”, a reacționat Michel Platini și a transmis că ia în calcul posibilitatea de a-și face dreptate în instanță dacă lucrurile stau așa.

Când au început acțiunile de spionaj

Potrivit Sunday Times şi The Bureau of Investigative Journalism, preluate de Le Figaro, operaţiunile de piratare a mailurilor şi de preluare de la distanţă a controlului microfoanelor şi camerelor laptopurilor au început în 2019.

Investigația arată clar că clientul hackerilor este gazda următoarei Cupe Mondiale: Qatar”, scriu jurnaliștii.

Un oficial din Qatar a respins acuzațiile despre care a susținut că sunt „vadit false și fără temei” și a mai precizat că țara din Golf șeste gata să își facă dreptate pe căi legale.

Qatar nu va rămâne fără reacţie. Toate opţiunile juridice pe care le avem la dispoziţie sunt analizate pentru a ne asigura că persoanele responsabile vor da socoteală”, a avertizat oficialul din Qatar.

Campionatul Mondial de fotbal din Qatar va avea loc în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...