Scade vârsta de pensionare în România: ieși mai repede cu doi ani la pensie, fără penalizări

Gabriel Peneș 29.06.2023, 12:34
Scade vârsta de pensionare în România: ieși mai repede cu doi ani la pensie, fără penalizări

Într-o perioadă în care cuvântul de ordine este mărirea vârstei de pensionare, o anumită categorie de români va putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme față de vârsta standard, fără niciun fel de penalizări. Acest lucru se va aplica, potrivit inițiativei legislative votată de Camera Deputaților, persoanelor care locuiesc în anumite localități și zone din țară.

Scade vârsta de pensionare în România

Vârsta de pensionare în România este proiectată să ajungă la 65 de ani pentru toți românii, bărbați și femei, până în 2035. În aceste condiții, s-ar putea spune că persoanele despre care este vorba în propunerea legislativă pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L60/2023) ar fi avantajate, dar realitatea este departe de această presupunere.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, proiectul inițiat de parlamentarii liberali din Maramureș: Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe, prin care românii care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare din județul Maramureș (Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului, Cavnic, Băiuț şi Copalnic Mănăştur) şi pe o rază de opt km în jurul lor vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

„Adoptarea acestui proiect de lege este un act reparatoriu, care rezolvă o problemă importantă pentru cei care au muncit și au trăit în condiții foarte grele în județul Maramureș.

În continuare, iazurile de decantare din Maramureș și haldele de steril afectează sănătatea localnicilor, iar proiectul de lege va aduce puțină speranță și încredere pentru oamenii care trăiesc în zonele afectate și astăzi de poluare”, a declarat, miercuri, senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Scade vârsta de pensionare în România: ieși mai repede cu doi ani la pensie, fără penalizări
Persoanele care trăiesc în anumite localități poluate din țară se pot pensiona cu doi ani mai devreme decât vârsta standard

Ieși mai repede cu doi ani la pensie, fără penalizări

O situație similară s-a petrecut și cu câteva zile în urmă, atunci când Camera Deputaților a aprobat un amendament pentru reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizări, și pentru persoanele care au locuit mai mult de 30 de ani în județul Giurgiu și pe o rază de opt kilometri, după cum a anunțat deputatul PNL, Maria Gabriela Horga.

„Am făcut astăzi dreptate pentru giurgiuvenii care au fost afectați de efectele poluării produse de fostul combinat chimic și am îndeplinit o promisiune făcută celor care așteptau de multă vreme ca această lege să se aplice si giurgiuvenilor.

În urma inițiativei PNL Giurgiu, Camerei Deputaților a aprobat astăzi REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE CU DOI ANI DE ZILE pentru cei care au locuit cel puțin 30 de ani în municipiul GIURGIU și pe o rază de opt kilometri în jurul localității.

Este un amendament pe care l-am inițiat alături de colegii mei din PNL Giurgiu, Alexandru Andrei și Toma Petcu”, a scris Horga pe contul ei de Facebook.

Potrivit lui Horga, această măsură era necesară din cauza poluării generate de combinatul Verachim.

„Din cauza fumului toxic de clor emis de combinatul Verachim, doar într-un singur an de dinainte de 1989 s-au înregistrat 28 de cazuri în care concentrația de clor din atmosferă era de 20 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Fumul toxic de clor ajungea până în orașul Ruse din Bulgaria. Din păcate, nu a fost singurul caz în care regimul comunist a luat decizii fără a ține cont de efectele nocive pentru sănătatea cetățenilor.

Poluarea remanentă a afectat sănătatea locuitorilor pe termen lung și am considerat necesară această măsură și pentru giurgiuveni, după modelul aplicat în cazul altor localități afectate de poluare”, a conchis deputatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....