Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte: primesc bani de la furnizor

Gabriel Peneș, Diana Dumitrache 28.02.2023, 10:45
Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte: primesc bani de la furnizor

Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte. Ca în multe țări ale Europei, românii care au dorit să se desprindă de rețeaua națională de energie au apelat la instalarea de panouri fotovoltaice sau instalații eoliene. Mai mult, unii au produs mai multă energie decât necesarul personal livrând surplusul în sistemul național și devenind prosumatori. Pentru aceștia, Parlamentul are în vedere câteva măsuri în urma cărora se vor putea alege cu sume de bani suplimentare, inclusiv de la furnizorii de electricitate.

Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte

Românii care produc pe cont propriu energie electrică prin panouri fotovoltaice instalate pe casă ori în curte sau prin instalații eoliene vor beneficia de anumite avantaje financiare pentru surplusul de electricitate pe care-l livrează în rețeaua națională.

Astfel, două noi măsuri sunt cuprinse în propunerea legislativă înregistrată recent la Senat. Dacă propunerea aflată acum în Parlament va fi adoptată, legea prosumatorilor și beneficiile de care se bucură acești români vor cunoaște schimbări importante:

  • posibilitatea eliminării plății certificatului verde de către prosumator;
  • diferența de compensare a energiei să fie plătită de furnizori în bani prosumatorilor la încheierea unui an calendaristic, în cazul în care energia regenerabilă integrată în sistem este mai multă decât cea consumată.

Modificările propuse urmăresc o mai mare deschidere a consumatorilor de energie electrică spre folosirea și exploaterea surselor de energie regenerabile.

Primesc bani de la furnizor

Astfel, proiectul de act normativ care își propune să modifice Legea 123 /2012 a energiei și a gazelor naturale prin completarea art. 73, aliniatul 1, cu două noi prevederi, scrie avocatnet.ro:

  • În cazul în care prosumatorul consumă mai puțină energie electrică decât cea pe care o livrează în rețeaua națională, diferența de compensare cantitativă de energie de la sfârșitul anului se va face în bani, prin achitarea de către furnizori a unei sume către prosumatori, calculată în funcție de prețul mediu ponderat al pieței, o valoare care reprezintă rezultatul calculului valorii medii a stocurilor inițiale și a valorii rezervelor dobândite în perioada de raportare;
  • Pentru prosumatorii care livrează în rețeaua națională mai multă energie produsă de ei decât cea pe care o consumă în interes personal, aceștia vor fi exceptați de la obligația de achiziție a certificatelor verzi.

Inițiatorii proiectului de lege consideră că „în condiţiile actualei crize energetice, politicile publice ar trebui să meargă în direcţia încurajării capacităţilor de producţie mai mici sau mai mari (…) România a scos din funcţiune mii de MW din capacităţile instalate pe cărbune dar nu a reuşit să pună în funcţiune nicio investiţie importantă în ultimii 5 ani. Astfel, este necesară stimularea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie cât şi în eficientizarea consumului de energie”.

Scad facturile la energie ale acestor români, peste noapte primesc bani de la furnizor
Românii care produc energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice vor fi scutiți de plata certificatelor verzi și vor putea primi bani de la furnizorii de electricitate pentru curentul livrat în rețeaua națională

În România sunt 24.000 de prosumatori

Prin propunerea legislativă de modificare a Legii energiei și gazelor naturale, parlamentarii își doresc să repare două aspecte care „nedreptățesc” la momentul actual prosumatorul și, care, totodată, împiedică investițiile în sectorul energiei regenerabile:

1. Plata certificatului verde de către prosumator – Cei care au inițiat actul normativ argumentează că „ținând cont că, în situația unei balanțe pozitive producție – consum a prosumatorilor, aceștia din urmă au produs și livrat în rețea exclusiv energie verde, este necesar ca ei să fie scutiți de plata certificatelor verzi”;

2. Necunoașterea, la această dată, a valorii la care se face compensarea pentru prosumatorul care transmite mai multă energie în rețeaua națională decât consumă – „Compensarea de la sfârșitul perioadei, conform legii actuale, se face cantitativ. Nu se știe la ce valoare se face compensarea. (…) dacă balanța producție-consum a prosumatorilor este pozitivă, atunci acea diferență de compensare cantitativă trebuie să fie transformată în sume datorate de furnizori prosumatorilor”, încheie parlamentarii expunerea de motive a proiectului de lege.

În anul 2022, potrivit datelor Agenției Naționale de Reglementare a Energiei, în România erau înregistrați 24.000 de prosumatori, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, citat de wall-street.ro.

Directiva Parlamentului European 2018/2001/CE , care constituie fundamentul modificării din 2018, ulterior din anul 2021, a Legii energiei și gazelor naturale, prin care s-a urmărit utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, stabilește pentru anul 2030 drept obiectiv obligatoriu ca ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie al Uniunii Europene să fie în procent de 32%, asigurat în mod colectiv de statele membre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....