Satelitul controlat de o inteligență artificială ridică mai multe întrebări decât răspunsuri: ce caută, de fapt

Gabriel Peneș 19.04.2023, 17:05
Satelitul controlat de o inteligență artificială ridică mai multe întrebări decât răspunsuri: ce caută, de fapt

Se presupune că inteligența artificială (AI) ne va „fura” toate joburile, înlocuindu-ne din toate domeniile. De fapt, poate chiar nu toate. O echipă de cercetători chinezi a oferit AI controlul asupra unui satelit pentru a obține imagini ale anumitor ținte de pe Pământ, timp de 24 de ore. Felul în care a acționat AI ori este dincolo de înțelegerea umană ori este un nonsens.

Satelitul controlat de o inteligență artificială ridică mai multe întrebări decât răspunsuri

Oamenii de știință chinezi și-au publicat rezultatele testului făcut într-un apărut în South China Morning Post, în care au povestit despre cum au oferit AI controlul asupra unui satelit, timp de 24 de ore. Tehnic, acest lucru a încălcat regulile de planificare ale misiunii, dar cercetătorii au admis acest lucru și n-au părut prea îngrijorați de acest aspect.

Astfel, inteligența artificială a fost „stăpân” pentru o zi asupra unui mic satelit de observații, Qimingxing 1, ceea ce le-a permis oamenilor de știință să înțeleagă mai bine AI, dar mai ales de ce anume ar fi interesată.

Potrivit echipei, Qimingxing 1 (Venus 1), controlat de AI, a ales câteva puncte specifice și le-a studiat. S-a apropiat de Patna, un mare și vechi oraș de pe râul Gange din India, arătând un interes sporit asupra zonei, scrie iflscience.com. Deși AI nu a fost programată să explice de ce anume a ales o anumită zonă, este posibil ca Patna să fi fost vizată de inteligența artificială datorită incidentelor disputelor mortale de graniță, din 2020, între India și China.

Satelitul controlat de o inteligență artificială ridică mai multe întrebări decât răspunsuri: ce caută, de fapt
Satelitul de observații chinezesc Qimingxing 1 (Venus 1) a fost lăsat „pe mâna” inteligenței artificiale pentru 24 de ore, timp în care AI a manifestat interes pentru ținte din India și Japonia cu istoric militar

Ce caută, de fapt

Această preferință a AI pentru teme militare a continuat după ce și-a îndreptat atenția asupra orașului Osaka, un port japonez „care ocazional găzduiește nave de luptă americane ce operează în Pacific”, conform South China Morning Post.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Din câte se știe, este pentru prima oară când inteligenței artificiale i se dă un control complet asupra unui satelit de observații, fără a i se oferi sarcini specifice. AI a mai fost folosit în anumite operațiuni legate de misiuni spațiale, precum procesarea de imagini și evitarea coliziunilor, dar niciodată nu a mers mai departe de asta, ceea ce cercetătorii consideră că este o oportunitate ratată.

Oricum, este important de precizat că AI a avut control deplin doar asupra camerelor satelitului, dar nu i s-a permis să îi devieze cursul ori să-i schimbe orbita.

Cercetătorii speră că munca lor poate stopa irosirea de resurse ale celor 260 de sateliți ai Chinei cu teledetecție ce operează la ora actuală și care adesea stau inactivi sau au o valoare informațională foarte mică. Ei au sugerat că AI poate fi folosită în observarea și monitorizarea sistemelor, precum cea de alertare a apărării naționale în caz de activitate militară.

Chiar dacă inteligența artificială a arătat un așa interes pentru operațiuni militare și istorie, ea nu „gândește”, așa că nu a căutat după ținte militare dintr-o tendință sadică spre violență. Este perfect posibil ca ea să fi fost antrenată în aceste domenii, iar acest lucru să nu fi fost dezvăluit de cercetători.

De asemenea, nu s-a menționat ce tip de AI a fost folosit, mai precis, dat fiind că termenul a devenit atât de răspândit încât acoperă o gamă foarte largă, de la cele mai simple programe de AI, până la cele mai complexe, de tip GPT-4.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....