EXCLUSIV

Șase persoane intoxicate cu vopsea după lucrări de întreținere pe casa scării. Medicul Radu Țincu trage un semnal de alarmă

Gabriela del Pupo 12.04.2023, 14:48
Șase persoane intoxicate cu vopsea după lucrări de întreținere pe casa scării. Medicul Radu Țincu trage un semnal de alarmă

Primăvara lucrările de întreținere atât în apartamente cât și pe scara blocului sunt comune, însă nu trebuie ignorate anumite aspecte privind posibile alergii la substanțele din vopsea sau lacul folosit pentru obiectele din lemn. Substanțele din vopsele sunt foarte puternice și pot provoca stări de rău, uneori fiind necesară intervenția ambulanței. Impact.ro a stat de vorbă cu medicii Radu Țincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti și Carmen Dorobăț de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași care spun că se poate ajunge la stări de rău grave dacă nu suntem atenți.

„Vopseaua conține substanțe volatile și poate să determine anumite toxicități”

Deși pare greu de crezut, astfel de reacții sunt posibile mai ales dacă zona respectivă nu este aerisită. Vopseaua poate fi periculoasă chiar și în procesul de eliminare a prafului de plumb atunci când este eliberat. Unele soluții toxice sunt deosebit de periculoase, chiar și după solidificare completă. Cea mai bună metodă de a ne feri de posibile complicații este să apelăm la medic de la primele semne.

„Vopseaua conține substanțe volatile și poate să determine anumite toxicități, mai ales în spații închise, cum este casa scării. Folosirea unei cantități mari de vosea în spațiul închis poate să determine astfel de complicații, dureri de cap, stare alterată generală, greață, vomă, chiar și sincope. În principiu dacă ai o stare de amețeală, riscul de a-ți pierde starea de conștiență există, de aceea probabil i-au transportat la spital.”, spune Radu Țincu.

Având în vedere numărul mare de persoane care acuzau stări de rău în acest caz ISU a detașat chiar 2 ambulanțe la fața locului.

„În urmă cu scurt timp am intervenit pentru acordarea primului ajutor unui număr de 6 persoane care acuzau stare generală de rău. Persoanele se aflau într-o clădire de pe bld. Magheru, la care se efectuau lucrări de întreținere (vopsire). După evaluarea medicală 2 dintre cele 6 persoane au fost transportate la spital. Au acționat: 2 ambulanțe SMURD, o autospecială de intervenție cu apă și spumă și echipajul CBRN.” transmite ISU București Ilfov.

Tot mai multi pacienti vindecati de Covid-19 sufera de alergii
Foto: unsplash.com

„Există o mare categorie de alergogeni care pătrund pe cale respiratorie”

De altfel, pe lângă curățenia de primăvară, și vegetația este un factor la care trebuie să fim atenți, mai ales dacă există un fond cunoscut de reacții la anumite plante. Dacă în cazul unor substanțe puternice folosite în interior putem ieși afară sau putem aerisi, când vine vorba de plante este mai greu de depistat ce anume ne provoacă starea de rău. De aceea o atenție sporită în această perioadă este necesară.

„Sunt persoane care au antecedente alergice, dacă nu au avut toți locatarii. Doar unii au dezvoltat manifestări respiratorii, de tip alergic în diverse forme. Trebuie să știm însă că în această perioadă de primăvară, când explodează vegetația, trebuie să fim atenți, pentru că există o mare categorie de alergogeni care pătrund pe cale respiratorie. De asemenea trebuie să fim atenți la un consum de căpșuni, de fragi, de zmeură, sunte elemente alergogene.

Dacă ne referim ca în situația de față la o vopsea, un spray deodorant, un lac fixativ, poate face ca la o persoană care are o astfel de sensibilitate reacție alergică. Părerea mea este nu este ceva ceva în neregulă cu un anumit produs, ci reacțiile sunt doar la anumite persoane, care fie că știau, fie că nu știau că au o anumită sensibilitate, au dezvoltat aceste fenomene respiratorii.”, spune Carmen Dorobăț.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...