Sarmale de post mănăstireşti. Aşa le fac măicuţele din Moldova

Andra Daoud 20.11.2021, 12:55
Sarmale de post mănăstireşti. Aşa le fac măicuţele din Moldova

Sarmalele sunt unul dintre cele mai gustoase preparate tradiționale românești și orice gospodină are o rețetă proprie. Chiar dacă suntem în post, nu trebuie să renunțăm la sarmale, pentru că există o mulțime de variante de sarmale de post, care mai de care mai gustoase.

Sarmale de post mănăstirești, una dintre cele mai gustoase rețete

Mâncărurile preparate la mănăstiri au un gust aparte și oricine le-a încercat a fost cucerit de gustul lor. Sarmalele nu fac excepție, iar rețeta pe care o prepară măicuțele din Moldova este una pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și sățioasă.

Sarmalele de post trebuie să fie gustoase și hrănitoare, iar această rețetă cu stafide și nuci este una pe care orice gospodină ar trebui să o încerce în perioada postului și nu numai! Iată de ce ingrediente aveți nevoie și cum să le pregătiți, pentru un gust cât mai apropiat de cel de la mănăstire!

Ingrediente:

  • 1 varză murată
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 150 g nucă
  • 150 g orez cu bob rotund
  • 100 g stafide
  • 50 ml ulei
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 200 ml bulion
  • sare și piper după gust
Sarmale de post mănăstireşti. Aşa le fac măicuţele din Moldova
Sarmale de post mănăstireşti. Aşa le fac măicuţele din Moldova

Cum se prepară sarmalele de post cu stafide și nuci

Puneți miezul de nucă și stafidele la înmuiat în apă rece pentru cel puțin o oră. Alegeți foile de varză pentru sarmale și tocați cotoarele de la varză, pe care le veți folosi ulterior.

Tocați mărunt ceapa și dați morcovul pe răzătoare. Puneți uleiul într-o tigaie la încins și căliți ceapa, până când devine sticloasă. Apoi, adăugați morcovul și mai căliți totul împreună câteva minute.

Tocați nuca mărunt și adăugați-o în tigaie, la fel și orezul spălat și scurs de apă. Puneți două linguri de bulion, stafidele și amestecați bine totul. Dați la o parte de pe foc, puneți pătrunjelul tocat, cimbrul, sare și piper după gust.

Puneți câte o lingură de compoziție pe foaia de varză, rulați bine și sigilați capetele, băgându-le în interior. Într-o oală de lut, așezați un strat de varză tocată (cotoarele tocate), apoi sarmalele în straturi. La final, acoperiți totul cu încă un strat de varză tocată (sau pot fi și foi de varză), turnați sosul de roșii deasupra și completați cu apă până când sarmalele sunt complet acoperite de lichid.

Puneți vasul pe aragaz sau la cuptor și lăsați sarmalele să fiarbă la foc mic, rotind vasul din când în când și adăugând apă, dacă este nevoie. Sarmalele de post sunt gata când varza a fiert și este ușor de pătruns cu furculița. Serviți sarmalele de post mănăstirești cu pâine sau cu mămăligă. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe