Sărbătoare mare azi, 18 octombrie 2022. Ce mare sfânt este celebrat. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”

Anca Manolica 18.10.2022, 08:12
Sărbătoare mare azi, 18 octombrie 2022. Ce mare sfânt este celebrat. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”

Calendar creștin ortodox 18 octombrie 2022. Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an în această zi din luna octombrie un sfânt important, al cărui nume este purtat de mulți români și nu numai. Este vorba despre Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, unul dintre apostolii lui Iisus Hristos care au propăvăduit cuvântul Lui pe pământ.

18 octombrie – Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Marți, 18 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, unul dintre cei șaptezeci de apostoli ai lui Iisus. Toți creștinii care îi poartă numele celebrează astăzi și cinstesc viața celui care a stat alături de Iisus la masă.

Sfântul Luca era originar din Antiohia siriană, fiind un bun prieten al Sfântului Apostol Pavel. În tinerețe, acesta a studiat medicina, filozofia și arta și puțini cunosc faptul că el a fost la bază medic, unul luminat în artele medicale grecești. Viața sa s-a schimbat după ce L-a întâlnit pe Hristos în Teba Boetiei, loc în care avea grijă de bolnavi. Astfel, Evanghelistul a ajuns în Palestina, unde a acceptat propovăduirea Domnului.

Sfântul Luca a fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli, fiind trimis de Domnul împreună cu ceilalți să predice Împărăția Cerurilor în timpul vieții pământești a Mântuitorului. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Apostolul Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

Moartea apostolilor Petru și Pavel l-a făcut pe Sfântul Luca să plecere de la Roma și meargă să predice în Ahaia, Libia, Egipt și Tebaid. Viața sa s-a încheiat, ca un martir, în orașul Teba, la vârsta de 80 de ani, când niște păgâni l-au spânzurat de un măslin.

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

El este considerat a fi fondatorul iconografiei creștine

Conform tradiției creștine, Sfântul Apostol Luca este considerat a fi patronul iconografiei creştine. El este cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului,  purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

În total, a pictat 12 icoane cu Maica Domnului, o parte dintre acestea fiind duse de cei doisprezece apostoli pe plaiurile unde şi-au săvârşit apostolatele.

Rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Iată rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi, în zi de mare sărbătoare în credința creștină:

„Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului, şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.

Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire. Amin!”

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...