Cine sunt, de fapt, cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în tabloul Cina Cea de Taină

Daria Petrescu, Alexandra Chiric 18.04.2021, 18:43
Cine sunt, de fapt, cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în tabloul Cina Cea de Taină

Tabloul cu cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în tabloul Cina Cea de Taină a fost creat de Leonardo da Vinci. Aceasta pictură ilustrează momentul în care Isus Hristos își anunță apostolii că va fi tradat de unul dintre aceștia. Imaginea este cea mai populară reprezentare artistică. Toți cei 12 apostoli au fost prezenți la rastignirea lui Hristos. Aceștia au crezut că El este fiul lui Dumneze și l-au urmat. Cine sunt, de fapt, cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în tabloul Cina Cea de Taină.

Cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în tabloul Cina Cea de Taină

„Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin” (Matei 28:18-20). Evangheliile Sfinţilor Luca şi Marcu amintesc despre această faptă a Mântuitorului.

Iată care sunt cei 12 apostoli

Cei 12 apostoli ai Mântuitorului au fost: Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob al lui Alfeu, Iuda Tadeul, Simon Zilotul, Petru, Andrei, Iacob şi Ioan (fiii lui Zevedeu), Filip, şi Matia.

Petru

S-a născut în Betsaida Galileei și a fost fratele apostolului Andrei și fiul lui Iona. Mântuitorul îl va numi Chifa (piatra), deși numele său era Simon.

Andrei

Sfântul apostol Andrei este numit cel dintâi chemat. El a murit răstignit pe o cruce în formă de X. Acest Sfânt s-a născut în Betsaida Galileia.

Iacob

Acest Apostol a fost răstignit pe cruce și a fost fratele lui Matei.

Iuda Tadeul

Apostolul a A predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia și Libia. Iuda a fost fratele lui Iacov cel Tânăr, rudă cu Isus Hristos. Înainte de a deveni Apostol, acesta era un foarte bun agricultor.

Simon Zilotul

Apostolul Zilotul  și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru a îl urma pe Iisus Hristos. La nunta acestuia Mântuitorul a transformat apa în vin.

Matia

Apostolul Matia a propovăduit pe Hristos în Etiopia cea mai din afară. De asemenea, este cel care i-a luat locul lui Iuda Iscarioteanul.

Filip

Acesta a propovăduit evanghelia în cetatea Hierapolis (Frigia) unde este omorât. Biserica îl cinsteşte pe Apostolul Filip pe 14 noiembrie.

Bartolomeu

Bartolomeu a fost crucificat cu capul în jos în cetatea Hierapolis. Este pomenit de Biserică pe data de 11 iunie şi 25 august. A provăduit Evancghelia mai întâi în Siria şi în Asia de sus, India, apoi în Armenia cea Mare şi în Alvan

Toma

Era din Paneada, cetatea Galileii. El este singurul apostolul care a vrut o dovadă palpabilă a morții și învierii Mântuitorului. I se spunea Toma Necredinciosul și era foarte bun la pescuit.

Iacob al lui Alfeu

Iacob și fratele său Ioan Evanghelistul erau pescari și și-au părăsit barca pentru a-l urma pe Isus Hristos. Iacob era cel mai în vârstă dintre Apostoli.

Ioan

Era cel mai tânăr dintre apostoli, fiind chemat de Iisus la vârsta de 24 de ani. În Biblie, se spune că acesta a stat la baza crucii, pe care a fost răstignit Mântuitorul, împreună cu Fecioara Maria.

Matei

Acesta era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu.  A fost vameș si se numea Levi.  De asemenea, este autorul primei Evanghelii scrisă în limba aramaică,  după cum spune tradiția.

 

Urmăriți Impact.ro și pe