Săptămâna Luminată 2023. Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci sub nicio formă

Badea Violeta 17.04.2023, 21:19
Săptămâna Luminată 2023. Tradiții și obiceiuri, ce nu este bine să faci sub nicio formă

Începând de luni, 17 aprilie, creștinii ortodocși se găsesc în Săptămâna Luminată 2023 și respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri ce se desfășoară de la Duminica Paștelui și până la Izvorul Tămăduirii, sărbătoare ce cade anul acesta pe data de 21 aprilie. Iată ce nu este bine să faci în zilele ce urmează!

Săptămâna Luminată 2023. Ce nu este bine să faci

În acest an, Paștele s-a sărbătorit duminică, pe data de 16 aprilie, astfel că începând de astăzi, 17 aprilie, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată 2023. În această perioadă extrem de importantă, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, vechi de sute de ani.

Această perioadă extrem de încărcată pentru întreaga suflare ortodoxă se încheie după 50 de zile. Atunci, credincioșii celebrează Rusaliile. Potrivit tradiției, în această perioadă se poartă doar haine albe. Şi asta pentru că, în trecut, oamenii obișnuiau să se boteze în noaptea de Paște și erau considerați Luminați.

În noaptea de Înviere, preoții spun: „Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”. Această afirmația anunță practic începerea Săptămânii Luminate.

În următoarea perioadă nu se mai ține post, fiind vremea bucuriei și a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Totodată, se mai spune că toți cei care trec în neființă în această Săptămână Luminată ajung în Rai. Asta pentru că începând de la Înviere și până la Duminica Tomii, adică prima duminică de după Paște, porțile Raiului sunt deschise.

Săptămâna Luminată 2023
Săptămâna Luminată 2023

Tradiții și obiceiuri

În Săptămâna Luminată, credincioșii trebuie să știe că nu au voie să se așeze în genunchi, în timpul slujbelor. În plus, cine merge la biserică poate privi în Sfântul Altar, deoarece Ușile Împărătești stau deschise.

De asemenea, slujbele de înmormântare sunt diferite și speciale în această perioadă. Preoții cântă Canonul Învierii Domnului și „Hristos a Înviat”, în loc de „Veșnica Pomenire”.

Citește și Rugăciunea care se spune în Săptămâna Luminată. Aduce liniște și pace!

Treburile gospodărești sunt interzise

În Săptămâna Luminată, treburile gospodărești sunt strict interzise. Doar miercuri se poate merge la câmp, dar doar bărbații au voie să facă treabă. În schimb, tradiția spune că este bine să se dea de băut rudelor și să se stropească toată casa cu aghiasmă.

De asemenea, este bine ca finii să își viziteze nașii și să le aducă pască, ouă roșii și vin roșu. În plus, foarte important este ca toți credincioșii să se salute cu „Hristos a Înviat”, iar răspunsul să fie „Adevărat a Înviat!”

Tradiția spune că joia se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar cine munceşte în această zi aduce asupra casei ghinionul, seceta şi dăunătorii în livezi.

Vinerea din Săptămâna Luminată se mai numește și Vinerea Scumpă sau Fântânița, pentru că se celebrează Izvorul Tămăduirii. Preoții sfințesc fântânile, iar credincioșii iau acasă Aghiasma Mică.

În Sâmbăta Luminată nu se fac parastase, iar credincioşii nu îngenunchează și nu fac mătănii, ci doar se închină. În schimb, în Duminica Tomii sau Paștele Mici este bine ca oamenii să dea de pomană.

Citește și Când a fost sărbătorit Paștele prima dată? Tradiții și obiceiuri din trecut!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...