EXCLUSIV

Șanțul Cetății, singura construcție militară de tip bizantin, din Sud Estul Europei, care încă este vizibilă

Daniela Alexandru 05.12.2021, 21:08
Șanțul Cetății, singura construcție militară de tip bizantin, din Sud Estul Europei, care încă este vizibilă

Târgoviștea păstrează încă vii dovezile treceri pe meleagurile sale a unor importanți oameni de stat și conducători. Este și cazul Șanțului Cetății, singura construcție militară de tip bizantin din Sud-Estul Europei care este încă vizibilă. Șanțul Cetății sau Valul Cetății cum mai este cunoscut făcea parte din zidul de apărare al orașului, care a fost întărit de domnitorul Matei Basarab.

Șanțul Cetății, construcția militară de tip bizantin care încă este vizibilă

Șanțul Cetății este singura construcție militară de tip bizantin, din Sud Estul Europei, care încă este vizibilă. Acest monument făcea parte din zidul de apărare a orașului, întărit de domnitorul Matei Basarab, care a fortificat inclusiv zidurile de apărare ale Cetății.

„(…) orașul este înconjurat de o nouă centură de apărare, constând într-un șanț adânc, dublat pe dinăuntru cu un val de pământ, având înălțimea de 3 metri, întărit cu bușteni groși, realizat pe 5 kilometri, având bastioane din 500 în 500 de metri”, după cum se arată în date expuse de Enciclopedia „Curtea Domnească din Târgoviște”.

Santul Cetatii, constructia militara de tip bizantin care inca este vizibila
Santul Cetatii, constructia militara de tip bizantin care inca este vizibila

Fortificațiile Târgoviștei

După cea de-a doua jumătate a secolului al XV-lea, fortificațiile Târgoviștei erau unele dintre cele mai importante și mai puternice din țară.

Întregul oraș a fost înconjurat de un val de pământ cu palisadă de lemn și șanț, întărit cu bastioane (1645-1646), păstrat în parte până azi. Din inițiativa domnului au fost refăcute conducta din tuburi ceramice care aproviziona cu apă curtea, baia domnească, podurile de peste Ialomița, mai multe troițe, ciutura domnească și altele.

Una dintre primele inițiative ale domnitorului Matei Basarab a fost construirea acestei noi fortificații, care să înconjure orașul. Realizat de meșterii locali, Șanțul Cetății – cum va rămâne cunoscută fortificația în istoria orașului – reprezenta o redimensionare a vechii structuri defensive și făcea Târgoviștea cel mai întărit centru al Valahiei de la acel moment.

Printre realizările domnului Matei Basarab se numără și un zid nou ridicat în jurul Curții Domnești, modificarea Turnului Chindiei și repararea vechii băi turcești și a bisericii mitropolitană.

Urmăriți Impact.ro și pe