De la Palatul de Justiție, la Muzeul de Istorie. Povestea uneia dintre clădirile emblematice ale Târgoviștei

Daniela Alexandru 29.11.2021, 09:52
De la Palatul de Justiție, la Muzeul de Istorie. Povestea uneia dintre clădirile emblematice ale Târgoviștei

Zona din apropierea Curții Domnești din Târgoviște este încărcată de istorie. În imediata vecinătate se află trei dintre cele mai importante muzee din fosta capitală a Țării Românești: Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie și Muzeul Național al Poliției Române. Toate cele trei instituții împart o curte interioară, iar accesul se face foarte ușor.

De la Palatul de Justiție, la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Muzeul de Istorie este găzduit de o clădire impresionantă, situată pe principala cale rutieră din oraș, Calea Domnească. Inițial clădirea a găzduit Palatul de Justiție și a fost construită în anii 1901-1902 lângă Prefectura de la acea vreme. Când a fost construită, clădirea avea numai un etaj. Terenul pe care s-a construit a fost cedat de primărie, iar lucrările s-au ridicat la suma de 200.000 de lei.

Lucrările au demarat cu rapiditate, fiind încheiate în 1902 și s-au luat măsuri pentru dotarea cu mobilier a sălilor de ședință, racordarea la sursa de căldură prin instalarea caloriferelor, montarea liniei telefonice. Palatul de Justiție denumire intrată în conștiința locuitorilor, impresiona prin monumentalitatea sa, se arată în Enciclopedia Orașului Târgoviște.

În 1916 clădirea a fost cuprinsă de flăcări și momentul refacerii a venit cu un plus: un nou etaj a fost adăugat imobilului, care de-a lungul vremii impusese, prin stilul său neoclasic și prin echilibrul volumelor, stilul construcțiilor din oraș.

De la Palatul de Justitie, la Muzeul de Istorie din Targoviste
Palatul de Justitie din Targoviste

După ce în anul 1952 Tribunalul a fost desființat, el fiind înlocuit de Tribunalul Popular al Raionului Târgoviște clădirea a primit o nouă destinație. Astfel, în septembrie 1986 va fi inaugurat Muzeul de Istorie.

Parterul este destinat în special expozițiilor temporare; o sală modernă, dar şi holul, generos ca spațiu, permit atât astfel de evenimente, cât şi alte genuri: prezentări, conferințe, seminare. Etajul găzduiește expoziția permanentă a Muzeului de Istorie, ce se dorește un periplu prin istoria acestor meleaguri, din cele mai vechi timpuri ale existenței umane până la finele Primului Război Mondial.

Vizitatorii pot admira dovezi materiale şi spirituale ale existenței populației geto-dacice, ceramică şi figurine neolitice, tezaurul de monede de argint thassiene şi macedonene din secolele II şi I îHr. de la Căprioru, tezaurul de monede dacice de la Adânca, obiecte de podoabă. De asemenea, aici se regăsesc o serie de mărturii cu privire la apariția şi formarea statelor feudale românești și la rolul Târgoviștei în istoria Țării Românești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: