Cum arată cea mai veche operă de artă din lume. Stătea într-un colț al peșterii. ”L-am încercat”

Ana Anitoiu 09.07.2021, 18:50
Cum arată cea mai veche operă de artă din lume. Stătea într-un colț al peșterii. ”L-am încercat”

Una dintre cele mai vechi opere de artă din lume a fost descoperită într-un colț al unei peșteri din Munţii Harz, în centrul Germaniei, la aproximativ 240 de kilometri de Berlin. Obiectul are 51.000 de ani și demonstrează faptul că și oamenii de Neanderthal erau capabili de simbolism.

Cum arată cea mai veche operă de artă din lume

Cea mai veche sau una dintre cele mai vechi opere de artă din lume este un os sculptat ce provine de la piciorul unei cervide preistorice. Adică de la un mamifer rumegător. Pe partea din față sunt cioplite linii suprapuse în forma unui V inversat, iar în partea de jos a fost făcută o incizie astfel încât obiectul să poată sta drept.

”Cu siguranţă, nu este un medalion sau ceva de genul. Este o decoraţiune cu un fel de caracter simbolic… Îi puteţi spune şi punctul de început al artei, ceva ce nu a fost făcut accidental, ci cu un plan clar în minte”, a spus Thomas Terberger, profesor şi arheolog la Universitatea din Göttingen (Germania). ”L-am încercat şi acest obiect poate sta singur. Nu se mişcă, nu se răstoarnă. Probabil era pus drept, într-un colţ al peşterii”, a spus și arheologul Dirk Leder de la Biroul pentru patrimoniu cultural din Saxonia Inferioară, care a condus săpăturile în cadrul cărora a fost făcută descoperirea.

Cum arata cea mai veche opera de arta din lume. Statea intr-un colt al pesterii. ”Nu se rastoarna”
Cea mai veche opera de arta din lume

Ce s-a mai găsit lângă cea mai veche operă de artă din lume

În Peștera Einhornhöhle sau ”Peştera unicornului” din Germania, arheologii au mai descoperit lângă osul gravat și un craniu intact al unui urs de peșteră și oase de căprioare preistorice. Potrivit specialistului, Dirk Leder, există posibilitatea ca toate acestea să fi fost folosite într-un ritual.

Conform rezultatelor datării  pe bază de carbon radioactiv, osul gravat are o vechime de 51.000 de ani. Adică este mai vechi decât orice altă lucrare de artă atribuită oamenilor de Neanderthal. Totuși, arheologii au mai descoperit gheare de vultur preistoric ce erau folosite ca medalioane şi picturi rupestre în Spania ce ar putea fi mai vechi. Însă, datarea lor este disputată. ”În acest caz, pentru prima dată, avem un obiect datat în mod credibil”, a spus profesorul Thomas Terberger.

Ce au descoperit arheologii despre peștera în care a fost găsită cea mai veche operă de artă

”Peștera unicornului” este cunoscută de cel puţin cinci secole. Și-a căpătat acest nume după ce acolo s-au descoperit presupuse oase de inorogi ce ar fi fost folosite în scop medicinal. În urma unor săpături făcute în 1980 s-a stabilit că peștera a fost locuită de mai multe generaţii ale speciei de oameni Nenaderthal, de cel puţin 130.000 de ani, până în urmă cu 47.000 de ani.

Ulterior, în aceeași peșteră au trăit şi grupuri de Homo sapiens, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă. Cea mai recentă dovadă a prezenţei lor în sud-estul Europei datează de acum 45.000 de ani. Se consideră că au ajuns în Europa centrală de abia după 10.000 de ani. Vezi AICI ce sunt ”ochii lui Dumnezeu”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...