SPECIAL

Sânge contra petrol. Cei mai răi lideri din lume au ajuns să se joace cu energia Europei

Mihnea Tălău 30.07.2022, 08:20
Sânge contra petrol. Cei mai răi lideri din lume au ajuns să se joace cu energia Europei

Invazia armatei lui Putin în Ucraina i-a forțat pe liderii Uniunii Europene să facă curte unor regimuri extrem de dubioase în schimbul petrolului și gazelor. Aceștia au ajuns să își petreacă vara în compania unor președinți și a unor prinți moștenitori care se numără printre cei mai autocratici șefi de stat din lume, de la belicoși până la cei care încalcă drepturile omului și poluează în serie.

Liderii UE au găsit „parteneri mai de încredere”

„Uniunea Europeană … a decis să se diversifice și să se îndepărteze de Rusia și să se îndrepte către parteneri mai de încredere”, a declarat luna aceasta președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, vorbind alături de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, scrie Politico.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron l-a primit joi pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman – care controlează o mare cantitate de petrol, dar este acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

În altă parte, oameni precum cancelarul german Olaf Scholz și premierul Italiei, Mario Draghi, au fost ocupați să curteze statele nord-africane pentru hidrocarburi.

Anul trecut, gazele naturale rusești au reprezentat 40 % din cererea UE, iar țițeiul rusesc a reprezentat un sfert din importurile UE. Programul REPowerEU al blocului vizează reducerea radicală a acestei dependențe prin economii de energie și noi surse de aprovizionare.

Rusia desemnată drept stat sponsor al terorismului

Acest lucru a declanșat o adevărată cursă pentru petrol și gaze naturale din alte surse decât cele rusești, însă majoritatea alternativelor au un bagaj etic. Furnizorii, de la Arabia Saudită până la Qatar, Algeria și Iran, ocupă toate un loc slab în Indexul Libertății Umane, un barometru al țărilor deschise realizat de Institutul libertarian Cato, cu sediul în SUA.

În tot acest răstimp, relațiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel, armata lui Putin continuând să facă victime însemnate în Ucraina. Senatul american a aprobat joi în unanimitate o rezoluție prin care îi cere secretarului de stat Antony Blinken să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Urmăriți Impact.ro și pe