Samsung Galaxy S23, mai slab la fotografii decât crezi: cum ”falsifică” imaginile cu Luna

Gabriel Peneș 14.03.2023, 12:34
Samsung Galaxy S23, mai slab la fotografii decât crezi: cum ”falsifică” imaginile cu Luna

Samsung Galaxy S23 este un smartphone considerat un adevărat campion, cel puțin în privința calității pozelor ce pot fi făcute cu el. Posesorii unui asemenea telefon se pot bucura de imagini incredibil de detaliate, inclusiv cu Luna, folosind o funcție specială a acestuia. Dar performanțele Galaxy S23 sunt puse acum la îndoială, telefonul fiind suspectat că „falsifică” pozele respective.

Samsung Galaxy S23, mai slab la fotografii decât crezi

Samsung Galaxy S23 este unul dintre cele mai lăudate telefoane, cel puțin atunci când vine vorba de performanțele fotografiilor pe care le poate realiza. Cu toate acestea, Samsung este acuzat din nou că falsifică tocmai pozele care-i aduc cele mai multe laude.

Iar acuzațiile implică o anumită funcție, Space Zoom, obținută prin combinarea de zoom optic 10X suportat în mod nativ de camera periscop cu funcția Zoom Lock.

Samsung nu explică exact cum funcționează tehnologia, însă cel puțin în unele scenarii de utilizare rezultatele sunt spectaculoase. Spre exemplu, funcția Space Zoom cu permite utilizatorilor să obţină poze de înaltă calitate cu Luna, evidențiind detalii incredibile, fără a avea nici măcar nevoie de un tripod pentru stabilizarea imaginii.

Dar, conform iflscience.com, un utilizator de Reddit –  ibreakphotos – nu crede că aceste imagini sunt adevărate. Într-o postare pe Reddit, el explică modul în care a păcălit sistemul, pentru a oferi o imagine grozavă a Lunii, când camera nu ar fi capabilă să facă acest lucru.

„Mulți dintre noi am asistat la fotografiile uluitoare ale lunii făcute cu cele mai recente lentile cu zoom, începând cu S20 Ultra. Cu toate acestea, întotdeauna am avut îndoieli cu privire la autenticitatea lor, deoarece par aproape prea perfecte”, a scris ibreakphotos, în postare.

Samsung Galaxy S23, mai slab la fotografii decât crezi: cum ”falsifică” imaginile cu Luna
Diferențele de claritate dintre o poză făcută Lunii cu o cameră foto performantă (în stânga) și cea obținută cu ajutorul unui Samsung Galaxy S23

Cum ”falsifică” imaginile cu Luna

Pentru a testa acest lucru, el a descărcat o fotografie de înaltă rezoluție a Lunii pe computer, a folosit o funcție Gaussian Blur pentru a o estompa și apoi a fotografiat monitorul de peste camera cu telefonul. Încețoșarea a făcut-o să pară neclară și nedetaliată, similar cu modul cum ar putea apărea Luna în sine pentru camera obișnuită a telefonului.

Diferența este că acolo nu există detalii de recuperat folosind stabilizarea sau alte trucuri optice. Detaliile, pur și simplu, nu sunt acolo. Și totuși, utilizatorul de Reddit a reușit să obțină o imagine destul de bună a Lunii. Camera a adăugat detalii care nu existau.

În imaginea de mai sus poate fi admirată o poză surprinzător de reușită cu Luna, satelitul natural al Pământului. Numai că imaginea obținută cu funcția Space Zoom la valoarea 100x iese chiar mai detaliată decât mostra obținută cu un aparat foto dedicat, mult mai performant decât orice cameră smartphone.

Profitând de la faptul că Luna arată întotdeauna aceeaşi faţă, variind doar porţiunea iluminată, inginerii Samsung ar fi antrenat sistemul AI pentru a adăuga detalii care pur şi simplu nu se regăsesc în imaginea sursă, rezultând poze care arată mult mai bine decât ar trebui.

Potrivit acuzațiilor, dacă sunt obținute în modul Space Zoom, pozele cu Luna realizate cu telefoanele Samsung Galaxy S23 nu sunt complet autentice, utilizatorii fiind păcăliţi de software-ul de captură. Vestea „bună” este că, probabil, majoritatea utilizatorilor nu vor sezisa niciodată falsul comis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....