Salvatorii români care intervin în Turcia au scos o femeie de sub dărâmături. Povestesc cu emoție prin ce trec localnicii: „Din puținul lor vor să ajute cu un pahar de apă sau o bucățică de pâine”

Elena Avramescu 10.02.2023, 10:53
Salvatorii români care intervin în Turcia au scos o femeie de sub dărâmături. Povestesc cu emoție prin ce trec localnicii: „Din puținul lor vor să ajute cu un pahar de apă sau o bucățică de pâine”

În această dimineață, salvatorii români care intervin în Turcia au reușit să ajute la scoaterea de sub dărâmături a unei femei, iar ulterior aceasta a fost preluată de echipajele medicale. Ei spun că seismele au lăsat în urmă dezastru și că oamenii de acolo au pierdut tot ce aveau și acum mai speră doar să-și găsească rudele în viață sub mormanele de moloz.

Munca depusă de salvatorii români în Turcia dă roade

„Timp de câteva ore, operaţiunile de salvare au fost continuate de structurile naţionale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 4:00 ora locală, echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autorităţile locale pentru extragerea unui supravieţuitor, o femeie în vârstă de 55 – 60 ani, conştientă, cooperantă. Persoana a fost predată echipajelor medicale”, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Joi a avut loc ultima misiune alocată, atunci când echipa RO-USAR identificase prin căutare tehnică posibila prezenţă a unor supravieţuitori. Din spusele localnicilor, clădirea prăbuşită avea 9 etaje, precizează IGSU. În plus, la solicitarea autorităţilor turce, misiunile modului de căutare-salvare RO-USAR au continuat joi noaptea inclusiv în afara sectorului repartizat echipei.

Salvatorii români au ținut să vorbească despre ce au lăsat seismele în urmă, spunând că oamenii au pierdut tot ce aveau și acum mai speră doar să-și găsească rudele în viață sub mormanele de moloz.

Încă de la începutul săptămânii, salvatorii români au reușit să scoată de sub o clădire prăbușită doi părinți și pe bebelușul acestora. Au fost găsiți ținându-l în brațe pe cel mic, fără suflare.

„Nu am mai văzut așa ceva, poate doar în filme, o imagine apocaliptică. Mai bine de 90% dintre clădiri nu mai pot fi locuite (…) Situatia este gravă, vorbesc de oameni care și-au pierdut acoperișul și membri ai familiei. Noi am venit să salvăm cât mai mulți oameni”, a spus un pompier.

„E un dezastru total, ăsta a fost primul gând: e un dezastru total”, a spus și un salvator.

„În prima zi de intervenție, colegii au avut o informație că într-un imobil de 8 etaje care s-a prăbușit ar mai putea fi persoane în viață. S-a reușit crearea unei breșe de acces către ele. Inițial am dedus că era doar o persoană, dar am constatat că era o întreagă familie – soție, soț, bebeluș se țineau în brațe, bebelușul era între ei probabil pentru a-l proteja. Din păcate pentru bebeluș nu s-a mai putut face nimic, însă pentru părinți intervenția a fost o reușită, după 7 ore de intervenție.

Impactul psihologic e mare. Pe lângă mormanul de beton, vedem oameni care stau în stradă, însă nu lipsește omenia. Vedem oameni cărora le-a rămas doar o bucată de pâine și care vin la echipele de intervenție și din puținul lor vor să-i ajute cu un pahar de apă sau o bucățică de pâine”, a spus un alt pompier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...