Sălile de sport World Class închise de Protecția Consumatorului sunt deținute de familia unui miliardar care s-a „refugiat” în Dubai

Marian Păvălașc 23.02.2024, 11:11
Sălile de sport World Class închise de Protecția Consumatorului sunt deținute de familia unui miliardar care s-a „refugiat” în Dubai
  • Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a închis 10 din cele 40 de săli de fitness World Class din România în luna februarie din cauza problemelor de igienă și de siguranță a aparatelor. Lanțul de săli de sport aparține fraților miliardarului Sanjeev Gupta. Acesta din urmă și firmele sale nu este implicat în afacerea locurilor de fitness din România, au ținut să ne precizeze reprezentanți ai companiilor din România deținute de Sanjeev Gupta.

Acționarul majoritar al sălilor de sport World Class este firma bucureșteană Vectr Fitness SRL.

Raj Kumar Gupta, fratele miliardarului Sanjeev Gupta, cel care deține în România combinatul siderurgic de la Galați, a fost direct acționarul majoritar al firmei Vectr Fitness SRL din București până în martie 2023.

Din acel an, Vectr Fitness a fost transferată de pe numele lui Raj Gupta pe numele unei firme offshore din Abu Dhabi cu un nume asemănător, Vectr Wellness Holdings Limited.

Presa internațională nota că în ultimii ani, frați Gupta au ales să-și mute dintre afacerile din Europa și de pe alte continente în Emiratele Arabe Unite, unde accesul la informații despre companii este mai dificil.

Doi frați Gupta, implicați în grupul care deține și World Class

Vectr Fitness SRL deține peste 99% din acțiunile World Class România, societatea care operează cele 40 de săli de fitness din România.

Vectr Fitness SRL a achiziționat în 2022 lanțul de săli de sport de la fondul de investiții polonez Partner Resources. Suma achiziției nu a fost dezvăluită. Raj Gupta era la acel moment acționarul unic al Vectr Fitness SRL.

În martie 2023, atunci când, conform datelor consultate de impact.ro, Raj Kumar Gupta a cedat acțiunile de la Vectr Fitness în schimbul sumei de 9.000 de euro (45.000 de lei) către o firmă din Abu Dhabi.

Din luna martie 2023, acționarul majoritar al firmei care deține World Class România (Vectr Fitness) este societatea Vectr Wellness Holdings Limited, cu sediul în 2473ResCo-work05, etaj 24, Al Sila Tower, Abu Dhabi Global Market Square, Al Maryah Island, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Informații au fost obținute cu ajutorul platformei termene.ro.

acționari World Class Romania
Acționariat la World Class Romania, sursa: Monitorul oficial obținut cu ajutorul termene.ro.

Vectr Wellness Holdings Limited, firma care deține Vectr Fitness SRL și sălile de sport din România, face parte African Industries Group (AIG), grup de companii cu investiții în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Vest.

Dar așa cum reiese și din denumirea holdingului (African Industries Group), mare parte din afaceri se desfășoară pe continentul african.

African Industries Group este condus de Raj și Akol Gupta, doi dintre frații Gupta, așa cum reiese chiar din informările companiei.

Al treilea frate Gupta deține Liberty Galați

Nu doar frații Raj Gupta și Akol Gupta au afaceri în România. Și al treilea dintre frații Gupta are investiții importante în țara noastră. Este vorba de Sanjeev Gupta.

Cea mai importantă companie a fraților Gupta este chiar cea deținută de Sanjeev Gupta. Este vorba de GFG Alliance. GFG Alliance înseamnă de fapt Gupta Family Group (GFG) Alliance.

GFG are venituri peste 20 de miliarde de dolari, așa cum precizează reprezentanții companiei în prezentările de pe site-ul propriu.

GFG Alliance este „structurat în trei mărci de bază ale industriei: Liberty Steel Group, ALVANCE Aluminium Group și SIMEC Energy Group. GFG Alliance are 35.000 de angajați în 30 de țări și are venituri de 20 miliarde USD. GFG Alliance este un lider în industria durabilă, cu misiunea de a deveni carbon neutru până în 2030”, se precizează pe site-ul companiei.

Prin Liberty Steel Group, grupul coordonat de Sanjeev Gupta deține în România combinatul siderurgic de la Galați pe care l-a achiziționat în 2019.

Între grupul de firme care deține sălile de sport World Class România și compania care deține Liberty Galați nu există nicio legătură, ne-au asigurat reprezentanți ai combinatului siderurgic.

Jurnaliștii de la Australian Financial Review au realizat anul trecut un articol în care prezentau faptul că Sanjeev Gupta și-a mutat afacerile în Dubai, părăsind Marea Britanie, acolo unde este vizat de o anchetă a autorităților engleze.

„În ciuda faptului că a investit 80 de milioane de dolari pe o casă din Piața Belgrave din Londra și 38 de milioane de dolari pe un conac cu opt dormitoare din Sydney, magnatul metalelor Sanjeev Gupta și-a petrecut ultimii doi ani cu sediul în Dubai”, scriu jurnaliștii de Australian Financial Review.

„De fapt, el nu a călcat piciorul în Regatul Unit în acel timp. Emiratele Arabe Unite sunt centrul universului său, iar o vilă cu patru dormitoare situată pe Palm Jumeirah, construită de om, îi servește drept bază, de unde omul de afaceri britanic își conduce imperiul industrial privat întins, care are 35.000 de angajați și se întinde de la oțelărie din Europa și Statele Unite, la o fabrică de oțel învechită din Whyalla”, mai scriu jurnaliștii australieni.

Palm Jumeirah, sursa: Visit Dubai
Palm Jumeirah, sursa: Visit Dubai

Gupta a transmis publicației Australian Financial Review că absența sa din Londra – unde sediul său Gupta Family Group (GFG) Alliance avea cândva peste 200 de oameni, iar acum are doar aproximativ 85 – nu are nimic de-a face cu o investigație a Oficiului pentru Fraude Severă privind „suspecte de fraudă, tranzacționare frauduloasă și spălare de bani” la compania Greensill Capital.

„Nu. Absolut nu”, a spus el pentru The Australian Financial Review.

Urmăriți Impact.ro și pe