Salata de vinete, secretul gospodinelor. Cum să faci să nu iasă vinetele amare

Ana Anitoiu 17.08.2021, 08:35
Salata de vinete, secretul gospodinelor. Cum să faci să nu iasă vinetele amare

Salata de vinete este un deliciu al sezonului cald și poate fi o încântare și în sezonul rece. Însă, aceasta poate ieși amară uneori, chiar dacă nu se fac greșeli în timpul preparării. Iată ce trebuie să faci pentru ca gustul să fie perfect.

Salată de vinete. Ingrediente

  • Două kilograme de vinete
  • 50-60 ml de ulei
  • Puțină zeamă de lămâie
  • O ceapă medie, albă sau roșie, tocată mărunt
  • Sare după gust
Salata de vinete, secretul gospodinelor. Cum sa faci sa nu iasa vinetele amare
Salata de vinete

Cum se coc vinetele

Înainte de orice altceva, trebuie ca vinetele să fie alese corect. Sunt de preferat cele de mărime medie, tari, cât mai închise la culoare și cozile verzi. Apoi, acestea se coc pe o tablă specială sau la grătar.

Vinetele se mai pot coace fără tablă, pe flacăra aragazului, sau în cuptor. Însă, în cea din urmă variantă, coaja nu se arde, așa că aroma specifică va lipsi din salata de vinete. În plus, în acest fel, pulpa devine mai închisă la culoare, pentru că fierbe mult timp.

Ca să iasă o salată deschisă la culoare, vinetele trebuie să fie coapte într-un timp cât mai scurt, pe flacără cât mai mare, și trebuie să fie decojite imediat după ce sunt gata.

Ce greșeli trebuie să fie evitate la curățare

Atenție! Când vinetele sunt coapte pe toate părțile se lasă cât mai puțin la răcit sprijinite de marginea unui castron și despicate cu un cuțit, ca să iasă zeama din ele. Este important să se curețe repede.

Alte detalii importante în pregătirea vinetelor coapte sunt: să nu se folosească apă și să nu fie utilizate ustensile din metal, excepție făcând inoxul, deoarece este inoxidabil.

Odată curățate, vinetele se lasă la scurs într-o sită pentru cel puțin două – trei ore. Este important să se presare sare peste ele, ca să se atenueze gustul amar, în cazul în care vreuna dintre vinete a crescut pe secetă sau a fost culeasă prea târziu.

Salată de vinete. Mod de preparare

Apoi, se toacă bine, cât mai mărunt, cu un satâr din lemn sau un cuțit din inox. Se pun vinetele tocate într-un castron și se condimentează cu sare, după gust. După aceea, se amestecă cu ulei de floarea soarelui, turnat puțin câte puțin. Se poate folosi un mixer cu palete de inox sau o lingură de lemn.

Se adaugă și una sau două linguri de zeamă de lămâie, aproape de final. Se toacă ceapa ce a fost spălată în prealabil sub jet de apă și lăsată la scurs. Adăugată în salata de vinete, ceapa pregătită în acest fel nu va da gust neplăcut după o zi de la pregătire. Se decorează după preferințe și se poate servi. Merge de minune cu roșii și cu pâinea preferată. Vezi AICI cum se prepară corect vinetele dacă vrei să le păstrezi la congelator!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...