Salată de gogonele verzi pentru iarnă. Cât trebuie să fiarbă ca să reziste câteva luni?

Emanuela Pană 10.10.2023, 15:30
Salată de gogonele verzi pentru iarnă. Cât trebuie să fiarbă ca să reziste câteva luni?

Una dintre bucuriile din cămara pentru lunile de iarnă constă în delicioasa și aromata salată de gogonele. Prepararea ei este extrem de simplă, și dacă urmezi rețeta de mai jos, este practic imposibil să nu te bucuri de gustul ei savuros. Iată cum faci cea mai bună salată de gogonele verzi pentru iarnă.  

Rețetă de salată de gogonele verzi pentru iarnă, ingrediente 

Un aperitiv colorat și delicios de salată de gogonele verzi pentru iarnă va atrage imediat atenția. Această salată deosebită poate fi servită cu cartofi fierți sau prăjiți, cu paste fierte, dar și ca garnitură pentru un preparat din carne sau pește. 

Zilele de iarnă trec mult mai ușor cu garniturile potrivite și, de ce să nu recunoaștem, salata de gogonele verzi este una dintre cele mai delicioase. Și gogonelele murate clasice sunt bune pentru a mai tăia din grăsimea preparatelor de sezon, dar salata de gogonele verzi are un gust aparte.  

Asigură-te că gogonelele sunt proaspete și urmează cu atenție fiecare etapă a rețetei, iar la final vei obține 10 borcane de 500 ml de salată de gogonele, ideală pentru sezonul rece.  

Ingrediente: 

  • 3 kg de gogonele; 
  • 1 kg de morcovi; 
  • 1 kg de ardei grași; 
  • 1 kg de ceapă albă; 
  • 100 gr de sare; 
  • 150 gr de zahăr; 
  • 100 ml de oțet de 9 grade; 
  • 100 ml de ulei.  

Citește și: Rețetă gogonele în saramură. Cum se pun corect la murat? Nu uitați de ingredientul secret care le va da acel gust imbatabil

Cum faci cea mai bună salată de gogonele verzi pentru iarnă?  

Pentru pregătirea acestui deliciu pentru iarnă, este necesar să respecți câțiva pași simpli. Mai întâi se taie gogonelele în felii, apoi cepele în semiluni și ardeii grași în fâșii scurte și înguste. Se dă morcovul prin răzătoarea mare, iar legumele astfel pregătite se pun într-un vas potrivit și se amestecă.  

Se adaugă sarea și zahărul, se amestecă din nou și se lasă timp de două ore să se întrepătrundă aromele. După timpul indicat, se adaugă uleiul și se amestecă, iar mai apoi se pune salata pe foc și se fierbe pentru aproximativ 35 de minute. 

Se gustă salată și se potrivește de sare, zahăr și piper. După cele 35 de minute, se adaugă oțetul și se amestecă. Se mai lasă la fiert pentru încă 5 minute. Se transferă salata fierbinte în borcane sterilizate, care se închid ermetic cu capace sterilizate.  

Se întorc conservele cu susul în jos și se învelesc cu o pătură călduroasă. Se lasă așa până se răcesc complet. Ulterior, se depozitează borcanele în cămară.  

Vezi și: Rețete de murături asortate. 5 idei pentru iarnă

Care sunt beneficiile consumului de gogonele verzi? 

Atunci când sunt consumate în stare proaspătă, gogonelele verzi sunt nocive pentru organism, deoarece conțin substanțe care pot afecta ficatul și sistemul nervos. Murate, în schimb, gogonelele fac adevărate minuni pentru sănătate. Asta pentru că, în timpul procesului de fermentație, toate reacțiile toxice sunt inactivate.  

Salata de gogonele verzi pentru iarna
Beneficiile consumului de gogonele

Gogonelele murate au capacitatea de a proteja sistemul nervos și endocrin și sunt considerate unele dintre cele mai eficiente alimente în lupta împotriva obezității.  

Este demonstrat științific că există principii active cu o capacitate extraordinară de vindecare în coaja şi în pulpa gogonelelor, ceea ce le conferă acestora o poziție specială în rândul plantelor cu proprietăți medicinale. 

”În timpul procesului de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru. De asemenea, amidonul şi zaharurile complexe sunt transformate în zaharuri simple, în timp ce lipidele sunt descompuse în acizii graşi din care au fost formate.

Este de remarcat faptul că se păstreaza toate vitaminele pe care planta le conţine, inclusiv pe cele foarte sensibile (vitamina C, cele din complexul B), care sunt păstrate în proporţie de peste 50% în gogonele preparate casnic”, explică Elena Badea, fitoterapeut, conform adevarul.ro.

În plus, deoarece conțin aproximativ 95% apă, gogonelele verzi susțin hidratarea corpului. De asemenea, consumul de gogonele verzi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății orale, stimulând producția de salivă și reducând astfel riscul de apariție a cariilor dentare.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...