Salariile pe care le au primarii din România acum. Se câștigă bine în orașele mari, dar nici cele mici nu stau rău

Stan Filon 01.09.2021, 08:39
Salariile pe care le au primarii din România acum. Se câștigă bine în orașele mari, dar nici cele mici nu stau rău

Ce salarii primesc primarii acum. Acestea diferă la orașele mici, față de cele mari, dar nu cu foarte mult. Cu toții însă ar putea primi pensii speciale, începând de anul viitor. Coaliția aflată la guvernare a promis că va elimina pensiile speciale, în schimb numărul acestora ar urma să crească de anul viitor cu încă câteva zecii de mii! De anul viitor, foștii aleși locali ar urma să primească pensii speciale de mii și mii de lei!

Salariile pe care le au primarii din România acum

Majorarea pensiilor pentru pensionarii de rând a fost amânată din lipsă de bani și nu s-au găsit fonduri nici măcar pentru creșterea alocațiilor pentru copii, dar cu toate acestea, anul viitor România ar urma să plătească alte zeci de mii de pensii speciale pentru foștii aleși locali. Primari, viceprimari, consilieri locali, consilieri județeni și șefi de Consilii Județene ar urma cu toții să primească pensii speciale, dacă legea nu va fi modificată. Bugetul de stat ar putea pierde astfel sute de milioane de lei, chiar dacă Uniunea Europeană cere insistent tăierea pensiilor speciale.

Primarii susțin însă că pensia specială le-ar reveni ca o compensație pentru interdicțiile din timpul mandatului. Un exemplu de primar care ar urma să primească pensie specială este cel al lui Dorinel Soare. Aceasta a lucrat înainte de ’89 la un abator că distribuitor de carne, apoi a avut un mic bar în sat. După Revoluție, a lăsat afacerea și a candidat la Primăria Niculesti, din Dâmbovița. Avea 30 de ani când a câștigat primul mandat, iar acum se află la al 8-lea mandat. Are un salariu brut de peste 9.000 de lei, iar când se va retrage ar putea avea o pensie specială de aproape 6.000 de lei.

Salariile pe care le au primarii din Romania acum
Salariile pe care le au primarii din Romania acum

Edilii și-ar putea rotunji bine veniturile cu pensii speciale

”După 8 mandate, mi-am dedicat viața administartiei locale. Noi, primarii, nu suntem lăsăți să facem nicio altă afacere, avem responsabilități foarte mari că semnăm proiecte de milioane de euro”, spune Dorinel Soare, primarul comunei Niculești.

Dar ce salarii au primarii în orașele mari? Ei bine, în București, primarul câștigă peste 20.000 de lei pe lună, iar cei din Ploiești, Iași sau Cluj – în jur de 13.000. În localități mai mici, precum Sinaia sau Brazi, salariile brute ale edililor sunt în jur de 11.000 de lei. De la 1 ianuarie, aleșii locali ieșiți la pensie ar urmă să primească și o pensie specială, calculată tot la salariul aflat în plată.

În cazul localităților mai mici, un primar cu un singur mandat ar primi 1.600 lei pensie specială și 5000 de lei, după trei mandate. În cazul Bucureștiului, sumele sunt mai mare. Sorin Oprescu, de pildă, fostul primar al Capitalei timp de două mandate, ar primi aproape 8.000 de lei pensie specială. Traian Băsescu ar putea primi o pensie specială de 4.000 de lei, pentru că a condus destinele bucureștenilor doar un mandat.

”Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. Funcţia de primar incumbă o responsabilitate uriaşă, patrimonială, civilă. Are şi un regim limitativ şi are o serie de interdicţii”, declara Ludovic Orban, președintele PNL, care este astfel de acord cu pensia specială pentru aleșii locali.

Și Kelemen Hunor, președintele UDMR, spune că este de acord cu această pensie specială. ”Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate. Dacă cineva vrea să umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect”.

Urmăriți Impact.ro și pe