Salarii şoferi Ministerul Sănătăţii. Sumele câştigate sunt neaşteptate

Nicu Stan 21.09.2021, 11:46
Salarii şoferi Ministerul Sănătăţii. Sumele câştigate sunt neaşteptate

Mulți români visează să încaseze salarii cum au angajații din ministere. În acest articol vă vom spune ce salarii au unii dintre angajații ministerului Sănătății, respectiv șoferii. De ce sporuri beneficiază și la ce salarii ajung șoferii, vedeți în articolul de mai jos.

S-a aflat cât câștigă un șofer al ministerului Sănătății. Mulți români nici nu visează la atâția bani

Conform listei funcțiilor din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății din 2019, un șofer angajat în cadrul acestui minister, care are o gradație de nivel 4, încasează un salariu de 3963 de lei, iar un șofer ce are gradație de nivel 5 încasează 4090 de lei. Trebuie precizat că sumele sunt brute, însă la acestea se mai adaugă și anumite sporuri.

Conform documentului, la salarii Ministerul Sănătății se acordă unul dintre cele mai controversate sporuri, de-a lungul timpului, și anume cel pentru condiții de muncă vătămătoare care reprezintă 15% din salariu. În acest caz, un șofer angajat la Ministerul Sănătății mai primește în plus aproximativ 600 de lei.

Raluca Turcan spune ca sporurile in forma de acum sunt menite doar sa creasca salariile
Raluca Turcan spune ca sporurile in forma de acum sunt menite doar sa creasca salariile

Șoferii ministerului Sănătății au și indemnizație de hrană

În plus, lunar, la salarii șoferi din cadrul Ministerului Sănătăţii se nai adaugă și o indemnizaţia de hrană, reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

Astfel, indemnizația, în valoare de 347 lei pe lună, se plăteşte odată cu salariul de bază şi se acordă în conformitate cu timpul efectiv lucrat luna prcedentă de salariatul respectiv.

Șoferii ministerului Sănătății au și indemnizație de vacanță

Potrivit OUG nr. 114/2018, personalul din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice beneficiază de vouchere de vacanţă. Astfel, pe lângă salarii, șoferii ministerului Sănătății beneficiază de o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 lei.

La polul opus, persoana cu cel mai mare salariu din ministerul Sănătății este, normal, ministrul cabinetului. Astfeș, la nivelul anului 2019, acesta încasa un salariu în valoare de 21.840 de lei brut, în timp ce un secretar de stat încasa 16.640 de lei.

De ce vrea Raluca Turcan vrea să modifice legea salarizării

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat de curând că intenționează să modifice legea salarizării, astfel încât sporurile bugetarilor să nu depășească 20% din salariul de bază și să se acorde pentru două categorii: pentru angajații care lucrează la distanțe mari sau în codiții foarte periculoase de muncă, iar a doua categorie de sporuri să fie motivaționale.

De asemenea, potrivit ministrului Muncii, în România sporurile sunt menite doar pentru a crește salariile care vor fi reduse la sumă fixă, iar acolo unde salariile trebuie majorate să crească salariul de bază. Astfel s-a ajuns ca în primăriile mici de la țară să existe salarii mai mari ca în primăriile reședință de județ.

Urmăriți Impact.ro și pe