Salarii 2020. Tipurile noi de salarii, în funcție de studii. Cel mai mare este de 4.460 de lei

Rădulescu Valentin 18.09.2020, 18:11
Salarii 2020. Tipurile noi de salarii, în funcție de studii. Cel mai mare este de 4.460 de lei

Miercuri parlamentul a adoptat o lege inițiată de 37 de parlamentari. Aceasta introduce salariul minim diferențiat în funcție de pregătirea profesională a angajatului și postul pe care îl ocupă. Sumele pentru un salariu minim brut pot ajunge până la cel puțin 4.460 de lei. Cum funcționează legea și care sunt noile tipuri de salarii?

Noi tipuri de salarii în funcție de studii

Recent a apărut o lege inițiată de deputații Adrian Solomon și Gabriel Petrea, susținută ulterior de parlamentarii din cadrul tuturor partidelor. În curând, aceasta va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Așadar, prin această lege, vor exista acum 11 noi tipuri de salarii minime, care se vor diferenția în funcție de studii și postul ocupat, față de cele trei tipuri de salarii minime care se află în prezent.

În funcție de pregătirea angajatului, acesta va primi cuantumul salariului brut în funcție de postul pe care îl ocupă. Dacă acesta este angajat pe un post unde are specializarea respectivă, atunci salariul brut lunar se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară, care este în valoare de 2.230 de lei. Coeficientul va porni de la valoarea 1 pentru muncitorii necalificați și va ajunge la valoarea 2 pentru cei cu doctorat.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, au explicat inițiatorii legii.

Salarii 2020. Tipurile noi de salarii, în funcție de studii. Cel mai mare este de 4.460 de lei
Salarii 2020. Tipurile noi de salarii, în funcție de studii. Cel mai mare este de 4.460 de lei

Salariu minim de 4.014 lei

Potrivit legii, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului brut de 2.230 de lei. Cei care au o școală profesională sau studii superioare, vor fi plătiți cu 2.676 lei. Un angajat cu studii superioare și o diplomă de masterat, va putea ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei.

Totodată, Consiliul Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România, nu susține de nici un fel diferențierea salariului minim pe economie, iar astfel va solicita contestarea legii la CCR.

„Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii”, a spus Florin Jianu, președintele CNIPMMR, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe