Salariații români primesc o veste bună. Vor avea parte de o minivacanță de patru zile la finalul lui aprilie

Iancu Andreea 08.04.2021, 14:49
Salariații români primesc o veste bună. Vor avea parte de o minivacanță de patru zile la finalul lui aprilie

O veste bună este anunțată pentru salariații români, care primesc o minivacanță de patru zile la finalul acestei luni. Aceștia au parte de liber în mod legal, iar angajatorii sunt obligați să acorde aceste zile de concediu. De asemenea, lunile următoare vin cu alte zile libere pentru angajați. Află care sunt acestea.

Salariații români primesc o minivacanță de patru zile în luna aprilie

Finalul lunii aprilie se anunță unul relaxant pentru salariații români, care primesc o minivacanță de patru zile. Angajatorii sunt obligați prin lege să acorde zile libere personalului ca urmare a faptului că românii sărbătoresc Paștele Ortodox. Astfel, ziua de vineri, 30 aprilie, va fi liberă datorită sărbătorii din Vinerea Mare, în timp ce ziua de 3 mai, a doua zi de Paște, este considerată, de asemenea, zi liberă. Anul acesta, Paștele este sărbătorit pe data de 2 mai, însă pentru că ziua se nimerește una de weekend, ea este automat liberă, dacă ținem cont de un program normal de lucru, doar în zilele de luni până vineri.

Totodată, ziua de 1 mai, care este în mod normal declarată zi liberă, pică, de asemenea, în weekend, mai exact într-o zi de sâmbătă. Astfel, salariații din România, fie că lucrează la stat sau la privat, primesc o minivacanță de patru zile din partea angajatorului. Potrivit legislației în vigoare, dacă angajații vor lucra totuși în zilele de sărbătoare legală, patronii lor sunt obligați să le acorde compensații. Acestea pot fi reprezentate fie de zile libere în următoarele 30 de zile sau de un spor salarial de minim 100% din salariul de bază. În cazul în care angajatorii nu își respectă obligațiile legale riscă amenzi cu valori cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Zile libere pentru salariații români în anul 2021 foto - Pexels
Zile libere pentru salariații români în anul 2021
foto – Pexels

Care sunt zilele libere pentru salariații din România, în anul 2021

Minivacanța de Paște nu este singura ocazie cu care românii vor putea să se bucure de timp liber. În anul 2021 sunt programate și alte sărbători legale, care le oferă un moment de respiro cel care lucrează atât în mediul privat, cât și la stat. Astfel, celebrarea Zilei Copilului, Rusaliilor, Adormirii Maicii Domnului, a Sfântului Andrei, ori a Zilei Naționale sau a sărbătorilor de iarnă vor aduce zile libere în plus față de concediul anual la care au dreptul angajații.

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni
  • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...