Când se închid școlile acum în România. Rata de vaccinare a profesorilor nu mai contează. Decizia luată de CNSU

Ioana Bucur 13.01.2022, 22:42
Când se închid școlile acum în România. Rata de vaccinare a profesorilor nu mai contează. Decizia luată de CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a schimbat regulile în funcție de care se stabilește modul în care elevii își desfășoară cursurile. CNSU a stabilit când se închid acum școlile în România. Potrivit noilor prevederi, rata de vaccinare a profesorilor nu mai este un factor de care se ține cont. Care va fi condiția întoarcerii în sistem online.

Condiție nouă aprobată de CNSU. Când se închid școlile acum în România

Propunerea făcută recent de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost aprobată, joi seara, în timpul ședinței CNSU. Noua decizie prevede cel puțin două scenarii.

Decizia aduce schimbări importante în modul în care se va decide trecerea cursurilor în sistem online. Rata de vaccinare a profesorilor nu mai este un criteriu. De acum, se va ține cont de rata de ocupare a paturilor ocupate cu bolnavi Covid-19, într-un județ.

Scenariu 1 Cursuri cu prezență fizică, în condițiile în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor Covid-19 nu depășește pragul de 75%.

Școală online timp de 10 zile la apariția a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Scenariu 2 – Trecerea la școală online, dacă rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital Covid-19 este de peste 75%.

Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

Înaintea deciziei CNSU de joi seara, școala cu prezență fizică era condiționată de rata de vaccinare a cadrelor didactice. Aceasta trebuia să fie peste 60% într-o unitate de învățământ și de incidența cazurilor Covid-19 în oraș – elevii treceau la școală online la o rată de trei cazuri la mia de locuitori. Aceste criterii nu mai apar în noile scenarii aprobate de CNSU.

Când se închid școlile acum în România. Rata de vaccinare a profesorilor nu mai contează. Decizia luată de CNSU

Ministrul Educației anunță noi modificări

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi seara, că vor fi și alte schimbări în ordinul comun Ministerul Educaţiei- Ministerul Sănătăţii.

„La un elev depistat infectat, clasa rămâne în format fizic. La trei cazuri într-un număr de zile consecutive se suspendă clasa.

Încă discutăm la câte zile consecutive. Când activitatea este suspendată în jumătate de clase sau grupe, atunci întreaga şcoală sau grădiniţă încetează activitatea în format fizic. Criteriul procentului de vaccinare în rândul personalului dispare” a declarat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu pentru Educaţie Privată.

Luni, cele mai multe școli și grădinițe din România vor funcționa cu prezență fizică, a precizat Cîmpeanu, adăugând că Ministerul Sănătății va comunica, săptămânal, ziua de referință.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...