S-a vaccinat cel mai bătrân om din România, veteran de război: „Nu a stat nicio secundă pe gânduri”. Cum se simte acum

Elena Avramescu 01.03.2021, 13:15
S-a vaccinat cel mai bătrân om din România, veteran de război: „Nu a stat nicio secundă pe gânduri”. Cum se simte acum

S-a vaccinat cel mai bătrân om din România. Ioan Ceapă are 104 ani, este veteran de război și locuiește în comuna constanțeană Cumpăna. Bătrânul Ioan Ceapă a acceptat imediat să fie vaccinat pentru a-și menține sănătatea de care are nevoie.

S-a vaccinat cel mai bătrân om din România

A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, a văzut moartea cu ochii pe frontul din Caucaz, în timp ce-și apăra țara, a simțit foametea pe propria piele, dar si ororile comunismului iar acum la 104 ani dă din nou un exemplu de eroism. Vorbim despre cel mai bătrân român care s-a vaccinat impotriva virusului Covid 19. Ioan Ceapă, căci despre el este vorba, a vrut să dea un exemplu tinerei generații și a fost primul localnic vaccinat în ziua în care s-a inaugurat centrul de vaccinare din comuna sa.

Aveti în fața dumnevoastră pe domnul Ceapă, care anul acesta va aniversa cu noi 104 ani. Este primul locuitor care va fi vaccinat în acest moment. Când l-am întrebat dacă vrea să se vaccineze, nu a stat o secundă pe ganduri și a spus că da. E un gest de grijă față  de sănătatea lui. Este mai sănătos așa, a declarat Mariana Gâju, primar comuna Cumpăna.

S-a vaccinat cel mai batran om din Romania
S-a vaccinat cel mai batran om din Romania

Născut în data de 30 martie 1917, Ion Ceapă a crescut în satul Periș. Și-a pierdut ambii părinți de la o vârstă fragedă și a abandonat școala după patru clase. În luna iulie a anului 1942, Ioan Ceapă a plecat pe front cu Regimentul 9 Călărași. Un an mai târziu avea să vadă moartea cu ochii, fiind rănit de o schijă în ochiul drept, pe frontul din Caucaz. În urma accidentului suferit pe front, a fost decorat. Cetățean de onoare al comunei Cumpăna, veteran de razboi , decorat cu Medalia „Serviciul Credincios” cu spade, clasa I, Ioan Ceapă este în continuare activ.

Munca îl ține în viață, se laudă el. De altfel, în comuna Cumpăna, la aniversări, banalul „La mulți ani!” a fost inlocuit de mult cu „Să trăiești cât nea Ceapă!”.  Încă din tinerețe s-a făcut remarcat în sat, prin singura plantație de vie, pusă pe șpalieri. Despre el, cei care-l cunosc au doar cuvinte de laudă si este considerat un agricultor și un om foarte muncitor, cu o gospodărie mereu curată și îngrijită. Centrul de vaccinare din comuna constănțeană Cumpăna, in care s-a vaccinat și Ioan Ceapă, a devenit funcțional în prima zi a lunii martie, alături de încă trei în localitățile Mihail Kogălniceanu, Ovidiu și Valu lui Traian.

Cabinetele fac parte din noile centre de vaccinare avizate de către DSP Constanța. Capacitatea de imunizare a centrului este de 60 de persoane vaccinate, în fiecare zi. În primă fază, centrele vor deservi cu precădere persoanele vârstnice și pe cele cu boli cronice, imunizarea făcându-se cu vaccinul Comirnaty, dezvoltat de Pfizer BioNTech.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...