S-a dat startul proiectului „PETlican”, prin care voluntarii asociaţiei oferă turiştilor mini-tururi ornitologice gratuite celor care aduc pet-uri

Elena Avramescu 16.08.2021, 11:43
S-a dat startul proiectului „PETlican”, prin care voluntarii asociaţiei oferă turiştilor mini-tururi ornitologice gratuite celor care aduc pet-uri

Luni, 16 august 2021, se dă startul la Societatea Ornitologică Română (SOR), proiect prin care se dorește reducerea cantităţii de plastic din Delta Dunării prin promovarea unui comportament responsabil faţă de natură.

S-a dat startul proiectului „PETlican”

În acest sens, campania se desfăşoară în perioada 16-27 august, pe plajele de la Marea Neagră din Sulina şi Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării, unde au fost instalate corturi ale organizaţiei neguvernamentale, iar voluntarii asociaţiei le oferă turiştilor mini-tururi ornitologice gratuite celor care aduc pet-uri.

Dacă vor aduce plastic la corturile pe care le avem instalate, turiştii vor primi tururi ornitologice gratuite. Vom învăţa despre păsări, cum să folosim binoclul, luneta. Toată lumea câştigă, şi turiştii, şi localnicii, şi biodiversitatea. Vorbim de cinci pet-uri de doi litri sau de zece pet-uri de câte 0,5 litri, a spus responsabilul de comunicare al SOR, Andreea Oprea, potrivit Agerpres.

Tot Andreea Oprea a mai declarat că în timpul celor două săptămâni voluntarii SOR vor sta de vorbă cu turiştii, dar şi cu localnicii despre necesitatea absolută a protejării mediului.

S-a dat startul proiectului PETlican
Pelicani Delta Dunarii

Avem şi nişte mesaje ale campaniei. Mesajul principal este ‘Nu fi petlican, nu arunca plasticul în natură!’. Dar abordăm şi alte probleme ale Deltei prin mesajele noastre, ‘Nu ne strângeţi de gât! Strângeţi firele şi plasele de pescuit!’, ‘Fă valuri doar pe Instagram! Condu barca încet pe lângă noi!’ sau ‘Chiar şi telefoanele au zoom, păstrează distanţa, te rugăm’. Învăţăm să observăm natura, păsările, fără să le deranjăm.

Se pare că tururile ornitologice se vor desfășura pe durata unei ore, în funcţie de numărul persoanelor care se vor adresa voluntarilor SOR. Conform unui comunicat de presă remis Agerpres, campania are ca ambasador pelicanul comun, o pasăre emblematică pentru Delta Dunării, care este extrem de uşor de recunoscut de public.

Este una dintre puţinele specii de la noi care cuibăreşte într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil. Pentru ca în viitor pelicanul să nu devină PETlican, proiectul îşi doreşte să tragă acum un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenţei şi nepăsării oamenilor.

Prin interacţiunea voluntarilor SOR cu turiştii şi localnicii, campania urmăreşte educarea unui public iubitor de natură, care să aprecieze şi să protejeze speciile din Delta Dunării şi, pornind de aici, să fie atent şi la problema deşeurilor. În acelaşi timp, dată fiind creşterea interesului pentru acest loc, ‘PETlican’ va promova un turism responsabil în Delta Dunării, găsim notat în comunicatul SOR.

Urmăriți Impact.ro și pe