S-a aflat motivul pentru care s-a prăbușit avionul din Lacul Colibița. În urma tragediei un om a murit iar altul a fost rănit

Elena Avramescu 30.08.2022, 10:04
S-a aflat motivul pentru care s-a prăbușit avionul din Lacul Colibița. În urma tragediei un om a murit iar altul a fost rănit

În urmă cu două zile, un tragic accident aviatic s-a petrecut în Bistrița-Năsăud, după ce un avion de mici dimensiuni în care se aflau două persoane s-a prăbușit în Lacul Colibița. S-a aflat ulterior că la bord se aflau pilotul şi un pasager, cetăţean german. Iată că la doar câteva zile distanță s-a aflat și cauza acestui incident nefericit. Ancheta însă este încă departe de final, iar specialiștii iau în calcul inclusiv varianta unei defecțiuni tehnice.

Cauza prăbușirii unui avion în lacul Colibița

Accidentul în care un om a murit și un altul a fost rănit s-ar fi petrecut din cauza unei erori umane. După ce avionul s-a prăbușit în apă, pasagerul de origine germană a reușit să înoate până la mal, însă a suferit câteva atacuri de panică, astfel că a fost transportat de urgență la Spitalul din Bistrița pentru tratament.

Unul dintre salvatori se afla, dintr-o coincidență, pe malul lacului, așa că a reușit să intervină rapid la locul tragediei şi chiar a încercat să îl salveze pe pilot. Din nefericire, impactul puternic i-a fost fatal pentru bărbatului care se aflase la manşă, cu toate că medicii au încercat vreme de două ore să-l readucă la viaţă.

„O persoană ne-a spus, nu mai veniti, nu are rost. Persoana este decedată. Dar fiind paramedic la ISU Bistriţa, pentru mine o persoana care nu vorbește sau nu respiră nu înseamnă că este deja decedată. Manevrele de resuscitare nu au fost foarte eficiente din cauză că pacientul avea foarte multe traumatisme la nivelul capului la nivelul toracelui si la nivelul abdomenului”, a declarat Paul Emanuel Ceuşan, ISU Bistriţa.

S-a aflat motivul pentru care un avion s-a prabusit in lacul Colibita
Avion prabusit in lacul Colibita

În plus, specialiștii în aviație au declarat, după ce au analizat imaginile surprinse de martori, că cel mai probabil este vorba despre o eroare umană.

„Probabil că pilotul a vrut să se apropie mai mult de luciul apei, apropierea de luciul apei este o operațiune foarte complexă și foarte complicată, se crează foarte adesea o imagine falsă legat de altitudinea la care te afli față de apă și în momentul în care iei contact cu trenul de aterizare se face exact manevra care s-a petrecut cu acest avion, adică se dă peste cap.

Apa este foarte periculoasă. Este mai periculoasă la viteză mare decât pământul. Se întâmplă ca în momentul în care a luat contactul cu apa, dată fiind viteza avionului, el să se răstoarne, pentru că apa se constituie într-o frână care este foarte puternică vis a vis de roți. În timp ce pământul este elastic, apa nu este elastică, apa este incompresibilă”, a spus Dan Andrei, expert în aviație, potrivit Digi 24.

Și martorii sunt de acord cu această afirmație, menționând faptul că l-au mai văzut pe pilot în timp ce zbura extrem de aproape de sol și chiar l-au filmat în timpul unei astfel de manevre, cu doar câteva zile din urmă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...