S-a aflat animalul care a transmis coronavirusul la oameni: ce este pangolinul

Mirabela Năstase 08.02.2020, 12:47
S-a aflat animalul care a transmis coronavirusul la oameni: ce este pangolinul

Cercetătorii chinezi investighează originea animală a epidemiei de coronavirus din China. Aceștia au declarat că pangolinul, o specie pe cale de dispariție, ar putea constitui ”veriga lipsă” dintre lilieci și oameni.

S-a aflat animalul care a transmis coronavirusul la oameni

Liliecii sunt purtători cunoscuți ai celei mai noi tulpini de coronavirus, virus care a infectat cel puțin 31.000 de oameni și a luat peste 630 de vieți la nivel global, majoritatea cazurilor fiind din China, acolo unde focarul de infecție și epidemia au apărut. Analiza genetică indică faptul că tulpina virusului era identică în proporție de 96% cu cea găsită la lilieci. Dar, potrivit spuselor lui Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franța, boala nu ar fi fost transmisă direct de la lilieci către oameni.

„Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susţine Fontanet. Astfel că, epidemia de SARS din 2002, care a avut o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni prin civet, un mamifer de dimensiuni mici, care este considerat o delicatesă în China.

În plus, multe animale sunt capabile să transmită viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, au provenit de la animale sălbatice. Astfel, Fontanet crede că intermediarul a fost „probabil un mamifer”, care aparţine familiei bursucilor, informează The Guardian. După testarea a peste 1.000 de mostre colectate de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au ajuns la concluzia că secvenţele genomice de viruşi găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus, relatează agenţia de ştiri oficială Xinhua.

Ce este panglolinul

Pangolinul, numit și furnicar zolzos este un ordin de mamifere placentare nocturne, care nu au dinți. Pangolinul are botul alungit, coadă lungă, limbă protractilă și lipicioasă, de care se folosește pentru a se hrăni cu furnici și termite. Pangolinul are corpul lung și acoperit cu solzi cornoși, asemănător cu o țiglă a unui acoperiș.

Picioarele lui are gheare puternice și încovoiate, cu care poate săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor. Acest mamifer se deplasează numai pe membrele posterioare.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe