Rușii fug din calea războiului. Zeci de mii de civili și oficiali sunt mutați înaintea ofensivei ucrainene

Andrei Dumitrescu 19.10.2022, 16:51
Rușii fug din calea războiului. Zeci de mii de civili și oficiali sunt mutați înaintea ofensivei ucrainene

Zeci de mii de civili și oficiali numiți de Rusia sunt mutați din regiunea Kherson, în sudul Ucrainei, înainte de o ofensivă ucraineană, afirmă liderul local instalat de Rusia.

Vladimir Saldo a declarat că toate departamentele și ministerele numite de ruși vor traversa râul Nipru.

Aproximativ 50-60.000 de civili vor pleca, de asemenea, într-o „deplasare organizată și treptată”, a declarat el anterior.

Ucraina a făcut apel la locuitori să ignore mișcarea rusă.

Șeful administrației regionale din Kherson a declarat că Rusia a vrut să ia civili ostatici și să îi folosească drept scuturi umane. Transferul sau deportarea civililor de către o putere ocupantă de pe teritoriul ocupat este considerată o crimă de război.

Vladimir Putin a impus legea marțială

Într-un alt context, Vladimir Putin a declarat că a semnat un decret prin care impune legea marțială în patru regiuni ucrainene, inclusiv în Kherson, pe care Moscova le-a anexat luna trecută, într-o mișcare respinsă ca fiind ilegală de comunitatea internațională.

El a declarat în fața Consiliului de Securitate al Rusiei că va acorda liderilor regionali puteri suplimentare pentru a menține ordinea socială și a proteja facilitățile importante.

Imaginile difuzate miercuri de televiziunea rusă au arătat mai multe persoane adunându-se în apropierea malului vestic al Niprului. În timp ce stăteau la coadă pentru bărci, nu era clar câți plecau.

O locuitoare din Kherson a declarat pentru BBC că nu pleacă nicăieri până când Kherson nu va fi eliberat de trupele ucrainene: „Oamenii nu intră în panică, nimeni nu vrea să fie evacuat”.

Ea a spus că soldații ruși erau acum îngrijorați cum ar putea supraviețui în oraș. „Sunt destui aici; sunt îmbrăcați ca niște civili. Îi putem vedea – sunt diferiți de oamenii din Kherson. Merg în grupuri, au părul tuns scurt, sunt îmbrăcați în principal în negru.”

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a subliniat că a trecut mai puțin de o lună de când Rusia a organizat o ceremonie de anexare a orașului Kherson: „Realitatea poate să doară dacă trăiești într-o lume fictivă”.

Situație „dificilă” pentru militarii ruși

Luni, noul comandant militar al Rusiei în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, descrisese situația din orașul Kherson, capitala regiunii, ca fiind dificilă.

Un oficial instalat de Rusia, Kirill Stremousov, i-a avertizat pe locuitorii din Kherson că forțele ucrainene vor lansa un asalt asupra orașului „în viitorul foarte apropiat”. „Nimeni nu se va retrage, dar vrem, de asemenea, să vă salvăm viața. Vă rugăm să vă deplasați cât mai repede posibil pe malul stâng”, a adăugat el.

Saldo, care a fost numit guvernator al regiunii de către Moscova, a declarat pentru televiziunea rusă că nimeni nu se va preda, dar că este „de nedorit” ca locuitorii să rămână într-un oraș care se confruntă cu o acțiune militară. „În ultimele două zile, peste 5.000 de persoane au părăsit Khersonul”, a spus el.

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei a declarat că Moscova încearcă să intimideze locuitorii cu știri false potrivit cărora armata ucraineană le bombardează orașul. „Este o tactică destul de primitivă, ținând cont de faptul că AFU [Forțele Armate ale Ucrainei] nu bombardează orașe”, a scris Andriy Yermak pe Telegram.

La începutul acestei luni, viceprimarul exilat al orașului Kherson a declarat că în orașul Kherson au mai rămas doar 100.000 de locuitori din cei 320.000 de locuitori de dinainte de război, mulți dintre ei fugind din cauza ocupației rusești.

Primarul din Melitopolul ocupat de Rusia, Ivan Fedorov, a avertizat că civilii din Kherson se confruntă cu deportarea forțată și sunt privați de casele lor pentru ca Rusia să populeze orașul cu „soldați și trădători”. Luna trecută, Ucraina a declarat că 2,5 milioane de persoane au fost deportate forțat din Ucraina în Rusia.

Guvernatorul numit de Rusia a acuzat Ucraina că se pregătește pentru o ofensivă pe scară largă și că plănuiește să distrugă barajul Kakhovka de pe râul Nipru, inundând zona.

Kherson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor rusești atunci când acestea au invadat Ucraina în februarie. Cu toate acestea, în doar câteva săptămâni, armata ucraineană a recucerit teritoriile din nordul regiunii și a înaintat până la 30 km spre sud de-a lungul Niprului, amenințând să prindă în capcană trupele rusești.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că 400 km pătrați de teritoriu au fost recâștigați în mai puțin de o săptămână. Forțele rusești au fost, de asemenea, afectate de deteriorarea podului care leagă Crimeea anexată de Rusia. O explozie la începutul acestei luni a afectat grav capacitatea Rusiei de a-și realimenta trupele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...