Rușii avansează spre centrul orașului cheie din Donbasul ucrainean

Elena Avramescu 31.05.2022, 10:27
Rușii avansează spre centrul orașului cheie din Donbasul ucrainean

Trupele ruse înaintau încet spre centrul orașului Sievierodonetsk, a declarat marți un guvernator regional, oferind o actualizare dintr-un buzunar de rezistență ucraineană care a oprit ofensiva rusă mai largă în regiunea Donbas de est. Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că au mai rămas aproximativ 15.000 de civili în Sievierodonetsk, deoarece majoritatea celor 120.000 de oameni ai orașului au fugit de bombardamentul brutal al artileriei ruse.

Centrul orașului Sievierodonetsk, pe cale de a fi acaparat de armata rusă

Pregătindu-se pentru ce e mai rău, Gadai a spus că trupele ucrainene care apără Sievierodonetsk s-ar putea retrage peste râul Siverskyi Doneț până în orașul Lysychansk pentru a scăpa de încercuire, relatează Reuters.

Pe măsură ce ofensiva rusă a continuat în regiunea Donbas din estul Ucrainei, Uniunea Europeană a acceptat luni să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc, o mișcare menită să facă o gaură în finanțele de război ale Kremlinului.

În cea mai dură sancțiune a blocului asupra Moscovei de la invazia Ucrainei în urmă cu trei luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că interdicția convenită la un summit UE de luni de la Bruxelles va acoperi imediat peste două treimi din importurile de petrol din Rusia și va reduce o „ sursă uriașă de finanțare pentru mașina sa de război”.

Liderii UE au declarat că au convenit să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, cu scutiri pentru Ungaria, o țară fără ieșire la mare care se bazează în mare măsură pe țițeiul transportat din Rusia, și alții îngrijorați de impactul economic al interdicției.

Ei au convenit, de asemenea, să retragă cea mai mare bancă rusă, Sberbank, din sistemul SWIFT și să interzică încă trei radiodifuzori de stat rusi, a adăugat Michel.

Anunțul a venit în timp ce forțele ruse au împins obiective cheie în Donbas, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația rămâne „extrem de dificilă”. Rusia a încercat să pună mâna pe întregul Donbas, format din Lugansk și Donețk, pe care Moscova le revendică în numele împuterniciților separatiști.

Capturarea orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk ar oferi Moscovei controlul efectiv asupra Luhanskului și ar permite Kremlinului să declare o formă de victorie după mai mult de trei luni de război. Liderul Republicii Populare Luhansk, susținută de Moscova, Leonid Pasechnik, a declarat pentru TASS că o treime din Sievierodonetsk este „deja sub controlul nostru”, dar progresul a fost mai puțin rapid decât se spera.

Înaintarea trupelor ruse a fost complicată de prezența mai multor uzine chimice mari în zona Sievierodonetsk, a informat TASS.

În sud, Kievul a declarat că forțele sale au împins trupele rusești în poziții defensive în Andriyivka, Lozove și Bilohorka, sate de pe malul sudic al râului Inhulets, care formează granița provinciei Herson, unde Moscova încearcă să-și consolideze controlul.

Ucraina a cerut Occidentului să trimită mai multe arme cu rază lungă de acțiune, dar președintele american Joe Biden a spus că Washingtonul nu va trimite Ucrainei sisteme de rachete care să ajungă în Rusia, o decizie pe care vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a numit-o „rațională”.

Zelenski a spus că forțele ruse au bombardat din nou orașul de nord-est Harkiv, precum și regiunea de graniță Sumi, care a fost lovită din interiorul Rusiei. Obuzele rusești au redus o mare parte din Sievierodonetsk la ruine, dar apărarea ucraineană a încetinit campania mai largă a Rusiei în regiunea Donbas.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...