Rusia atacă Ucraina. Armata română a activat punctele militare de comandă

Mihnea Tălău 24.02.2022, 09:25
Rusia atacă Ucraina. Armata română a activat punctele militare de comandă

Având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Ministerul Apărării a anunțat, joi, că a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp”, se precizează în comunicatul transmis de Ministerul Apărării.

Putin a declanșat ofensiva militară în Ucraina

Joi dimineaţa, președintele rus Vladimir Putin a declanșat ofensiva militară în estul Ucrainei. El a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.

Concret, Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

Ce li se spune telespectatorilor din Rusia despre criza din Ucraina. Cine are nevoie de un razboi? Printul Charles si regina Elisabeta, printre altii

Atacul Rusiei condamnat de cancelariile internaționale

Liderii europeni, ai SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească „agresiunea militară” împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski ,a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării și a anunţat închiderea spaţiului său aerian

Potrivit unor știri de ultimă oră, armata ucraineană a anunțat că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse, consemnează AFP. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat, într-un comunicat de presă preluat de EFE, că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

Klaus Iohannis convoacă CSAT

Președintele României, Klaus Iohannis, convoacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul conflictului din Ucraina. El va participa, joi seara, la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema ultimelor evoluții privind situația de securitate de la granițele Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...