Rușii anunță că au pierdut o țară-prietenă. „S-au subordonat ordinelor americane”

Mihnea Tălău 25.01.2023, 15:19
Rușii anunță că au pierdut o țară-prietenă. „S-au subordonat ordinelor americane”

Rusia a avertizat luni Grecia cu privire la „acțiunile sale antirusești”, afirmând că ingerința americană a afectat relațiile bilaterale. Remarcând că Rusia și Grecia obișnuiau să fie prietene, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că liderii greci fie au fost forțați, fie s-au supus de bunăvoie cererilor americane.

Lavrov a criticat Grecia că a trecut în tabăra anti-Rusia

„A fost ciudată viteza cu care au trecut nu doar în tabăra celor care au semnat sancțiunile, ci și în grupul care conduce acțiunile anti-Rusia. Aceasta reflectă linia impusă a opoziției agresive și nu interesul grecilor. Am tras concluziile noastre cu privire la cei care au susținut cu atâta plăcere agresiunea împotriva Rusiei”, a declarat Lavrov pe Twitter, citat de Ambasada Rusiei la Atena.

Grecia s-a alăturat SUA și aliaților săi din NATO în condamnarea fermă a invaziei Ucrainei și a anexării regiunilor sale estice de către Rusia.

”Grecia nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei. Rusia subminează ordinea internațională bazată pe reguli și drepturile fundamentale ale Ucrainei la independență și suveranitate, iar Grecia și UE sunt ferm alături de Ucraina”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Rusia, acuzata de cresterea brusca a preturilor din Grecia
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Rusia a inclus Grecia, în iulie 2022, pe lista țărilor neprietenoase

În iulie 2022, Rusia a inclus Grecia pe lista țărilor neprietenoase din cauza poziției sale față de invazia rusă în Ucraina.

În iunie 2022, Rusia a expulzat opt diplomați greci din cauza „cursului de confruntare” al acestora din urmă față de Moscova. Măsura a fost o represalii la expulzarea a doisprezece diplomați ruși din Atena.

Maria Zakharova, directorul Departamentului de Informare și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, a avertizat, într-o declarație publicată pe rețelele de socializare, că „paralelele istorice” dintre Grecia și Rusia riscă să devină „o linie dublă solidă între cele două țări”.

Oficialul rus a afirmat anterior că există o defăimare orchestrată a Rusiei în Grecia în urma războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...