Rușii anunță că au pierdut o țară-prietenă. „S-au subordonat ordinelor americane”

Mihnea Tălău 25.01.2023, 15:19
Rușii anunță că au pierdut o țară-prietenă. „S-au subordonat ordinelor americane”

Rusia a avertizat luni Grecia cu privire la „acțiunile sale antirusești”, afirmând că ingerința americană a afectat relațiile bilaterale. Remarcând că Rusia și Grecia obișnuiau să fie prietene, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că liderii greci fie au fost forțați, fie s-au supus de bunăvoie cererilor americane.

Lavrov a criticat Grecia că a trecut în tabăra anti-Rusia

„A fost ciudată viteza cu care au trecut nu doar în tabăra celor care au semnat sancțiunile, ci și în grupul care conduce acțiunile anti-Rusia. Aceasta reflectă linia impusă a opoziției agresive și nu interesul grecilor. Am tras concluziile noastre cu privire la cei care au susținut cu atâta plăcere agresiunea împotriva Rusiei”, a declarat Lavrov pe Twitter, citat de Ambasada Rusiei la Atena.

Grecia s-a alăturat SUA și aliaților săi din NATO în condamnarea fermă a invaziei Ucrainei și a anexării regiunilor sale estice de către Rusia.

”Grecia nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei. Rusia subminează ordinea internațională bazată pe reguli și drepturile fundamentale ale Ucrainei la independență și suveranitate, iar Grecia și UE sunt ferm alături de Ucraina”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Rusia, acuzata de cresterea brusca a preturilor din Grecia
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Rusia a inclus Grecia, în iulie 2022, pe lista țărilor neprietenoase

În iulie 2022, Rusia a inclus Grecia pe lista țărilor neprietenoase din cauza poziției sale față de invazia rusă în Ucraina.

În iunie 2022, Rusia a expulzat opt diplomați greci din cauza „cursului de confruntare” al acestora din urmă față de Moscova. Măsura a fost o represalii la expulzarea a doisprezece diplomați ruși din Atena.

Maria Zakharova, directorul Departamentului de Informare și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, a avertizat, într-o declarație publicată pe rețelele de socializare, că „paralelele istorice” dintre Grecia și Rusia riscă să devină „o linie dublă solidă între cele două țări”.

Oficialul rus a afirmat anterior că există o defăimare orchestrată a Rusiei în Grecia în urma războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...