Amenințarea lui Serghei Lavrov la adresa occidentului: ”Rusia va dezmetici NATO și UE”

Mihnea Tălău 19.01.2023, 20:50
Amenințarea lui Serghei Lavrov la adresa occidentului: ”Rusia va dezmetici NATO și UE”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a „dezmetici” Uniunea Europeană și NATO, pe care le-a acuzat că și-au propus să slăbească și să învingă Rusia.

Atac frontal la NATO și Uniunea Europeană

Comentariul său a fost făcut în aceeași zi în care fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea declanșa un război nuclear.

La 11 luni de la invadarea Ucrainei, Rusia prezintă din ce în ce mai mult războiul în fața propriului popor ca pe o bătălie existențială cu Occidentul. În comentariile televizate, Lavrov a declarat că Moscova își va propune să îi demonteze pe politicienii occidentali de atitudinea lor „prezumțioasă” și „colonială” față de Rusia, transmite Reuters.

„Sper că se va ajunge la o dezmeticire. Vom face totul pentru ca colegii noștri din NATO și Uniunea Europeană să se dezmeticească cât mai curând posibil”, a spus Lavrov.

Putin încearcă să atragă Belarusul în război

El vorbea în timpul unei vizite la Belarus, aliatul apropiat al Moscovei, care organizează exerciții aeriene cu Rusia în această săptămână – parte a unei lungi serii de activități militare comune care au atras îngrijorarea Ucrainei că președintele Vladimir Putin ar putea încerca să atragă Belarusul în război de partea Rusiei.

Izolat de Occident, Vladimir Putin forteza procesele de integrare cu Belarus. „Sanctiunile ne forteaza sa facem acest lucru”

„Avem o poziție comună cu privire la obiectivele care trebuie atinse și la modul în care trebuie să ne asigurăm că nici Rusia, nici Belarus nu sunt amenințate de vecinii noștri – fie că este vorba de Ucraina sau de oricine altcineva”, a afirmat Lavrov după întâlnirea cu președintele belarus Alexander Lukașenko.

Exercițiile aeriene comune au început luni și urmează să se desfășoare până la 1 februarie, folosind toate aerodromurile militare din Belarus. Belarus a declarat că acestea sunt de natură pur defensivă.

Ucraina a avertizat în repetate rânduri cu privire la posibile atacuri de pe teritoriul Belarusului, iar președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat săptămâna trecută că forțele ucrainene trebuie să fie pregătite la graniță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...