Rusia trece la fapte. A oprit gazul pentru țările din vestul Europei

Beatrice Dumitru 15.03.2022, 12:33
Rusia trece la fapte. A oprit gazul pentru țările din vestul Europei

Rusia a fost lovită de sancțiuni severe după ce a invadat Ucraina și a avertizat că va răspunde acestor măsuri dictate de Occident. Iar Moscova a avut o primă reacție și a oprit o conductă de gaze care aproviziona țări din vestul Europei. Uniunea Europeană este dependentă de gazul rusesc, importând  41% din necesarul său.

Rusia oprește gazele în vestul Europei

După sancțiunile impuse de Occident, Rusia a amenințat că va lăsa Europa fără gaze și va sista livrările  prin conducta Nord Stream 1. „Avem acest drept”, spunea vicepremierul rus Alexander Novak săptămână trecută.

Moscova s-a ținut de cuvânt, iar furnizarea de gaz către Europa prin conducta Yamal-Europa, fluxul din Rusia către Germania, a fost oprită, indică datelor operatorului german de conducte Gascade. În acest moment, nu se știe dacă decizia e permanentă, notează Reuters. Fluxurile de gaz rusești către Europa prin alte conducte, inclusiv conducta Nord Stream 1 prin Marea Baltică, sunt stabile. Debitele prin Nord Stream 1 au fost constante la 71.952.390 kWh/h, potrvit operatorului.

Rusia trece la fapte. A oprit gazul pentru țările din vestul Europei
Rusia a amenințat că lasă Europa fără gaze.

Uniunea Europeană, dependentă de gazul rusesc

Pe conducta Yamal-Europa au existat oferte preliminare pentru fluxuri spre est de 4,3 milioane de kilowați-oră (kWh/h) către Polonia din Germania până miercuri dimineață, au arătat datele operatorului de conducte Gascade.

Uniunea Europeană căută soluții pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc și are planuri care arată că ar renunța la importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta şi încetarea dependenţei de livrările de combustibil din Rusia înainte de 2030.

Blocul comunitar importă marea majoritate a gazului pe care îl consumă,  iar în 2019 a importat 41% din necesarul de gaze din Rusia, peste un sfert din importurile de ţiţei  (27%) şi aproape jumătate din necesarul de cărbune şi carburant (47%).

După invadarea Ucrainei, Rusia a rămas și fără gazoductul Nord Strem 2, deoarece Germania a suspendat autorizarea. „Procesul de certificare a acestuia nu poate continua”, anunța cancelarul Olaf Scholz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...