Rusia trage rachete în Marea Japoniei. Cele două țări nu au semnat tratatul de pace

Ana Anitoiu 28.03.2023, 13:59
Rusia trage rachete în Marea Japoniei. Cele două țări nu au semnat tratatul de pace

Rusia a anunțat, marți, că a lansat rachete supersonice anti-navă în Marea Japoniei, în contextul în care cele două țări se află, oficial, încă în război. Ministerul Apărării de la Moscova a precizat de ce a fost luată această decizie în cadrul marinei.

Rachete rusești, lansate în Marea Japoniei

Ministerul rus al Apărării a transmis că navele Flotei Pacificului au lansat rachete de croazieră Moskit în Marea Japoniei. Reprezentanții instituției au precizat că a fost vorba despre un exercițiu militar, deoarece au fost lovit ținte inamice simulate.

„Ţinta, situată la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, a fost lovită cu succes de două rachete de croazieră Moskit P-270″, a precizat ministerul.

Moskit P-270 sau SS-N-22 Sunburn în nomenclatorul Alianței Atlanticului de Nord sunt rachete de croazieră supersonice cu rază medie de acţiune de origine sovietică, capabile să distrugă o navă pe o rază de până la 120 de kilometri.

Rachetele rusești au fost lansate la o săptămână după ce două aeronave de bombardament strategic rusesc, capabile să transporte arme nucleare, au survolat Marea Japoniei timp de peste şapte ore. Moscova a transmis că acest zbor a fost unul „planificat”.

Rusia trage rachete în Marea Japoniei. Cele două țări nu au semnat tratatul de pace
Rahcetă Moskit P-270

Ministrul japonez de Externe, reacție la acțiunea Moscovei

De cealaltă parte, în urma acțiunii Moscovei, ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, a declarat că Tokyo va rămâne vigilent faţă de operaţiunile militare ale Rusiei. Oficialul a precizat că nu au fost raportate pagube în urma lansărilor de rachete.

„Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, forţele ruseşti devin, de asemenea, mai active în Orientul Îndepărtat, inclusiv în vecinătatea Japoniei”, a menţionat ministrul.

Întrebat despre planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, oficialul japonez a declarat că țara lui a condamnat această mişcare şi a cerut Moscovei şi Minskului să oprească o astfel de acţiune ce ar creşte şi mai mult tensiunile.

În contextul deteriorării relațiilor dintre Japonia și Rusia, din cauza războiului din Ucraina declanșat de liderul rus Vladimir Putin, Tokyo a precizat, în premieră în aproape 20 de ani, că patru insule disputate sunt ocupate ilegal de Rusia.

În plus, în raportul său diplomatic anual publicat vineri, ministerul japonez al Afacerilor Externe s-a referit la insule, pe care Rusia le numește Kurile de Sud, ca fiind „Teritoriile nordice”. Acestea se află în largul coastei insulei japoneze Hokkaido și au fost capturate de forțele sovietice după capitularea Japoniei în fața forțelor aliate, în anul 1945.

Liderii Rusiei și Japoniei au declarat, în anul 2019, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că își mențin angajamentul de a semna, în cele din urmă, un tratat de pace, la zeci de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar că există în continuare divergențe serioase cu privire la soarta grupului de insule din largul coastelor Japoniei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...