SPECIAL

Rusia, țara care trăiește încă în Al Doilea Război Mondial. De ce justificările ciudate ale lui Putin pentru invazia Ucrainei chiar prind la poporul său

Beatrice Dumitru 07.06.2022, 12:15
Rusia, țara care trăiește încă în Al Doilea Război Mondial. De ce justificările ciudate ale lui Putin pentru invazia Ucrainei chiar prind la poporul său

Vladimir Putin a spulberat pacea în Europa după ce a invadat Ucraina, pe 24 februarie, mișcare pe care a pregătit-o cu luni în urmă. Din noiembrie 2021 au existat avertismente că o invazie pe scară largă a Ucrainei este o posibilitate reală, iar rapoartele secrete sugerau că un război va izbucni înainte de primăvara lui 2022. Dar, de ce a atacat Rusia Ucraina?

De ce a invadat Rusia Ucraina?

Planul principal al lui Vladimir Putin a fost de a constrânge Ucraina să-și schimbe intenția declarată de a adera la NATO prin amenințarea țării. Al doilea plan a fost un război rapid. Potrivit unor documente rusești confiscate de trupele ucrainene pe 2 martie sugerează că faza militară a invaziei era de așteptat să fie finalizată în 15 zile, iar planificarea și proviziile nu s-au extins dincolo de acest interval de timp. Însă lucrurile nu au stat deloc așa, iar Moscova nu și-a îndeplinit niciun obiectiv important după 103 zile de lupte.

Dmitri Muratov, jurnalist la Novaya Gazeta, cel care a luat Nobelul pentru Pace, a spus înainte de invazie că ani la rând rușilor li s-a insuflat ideea unui război și că Moscova a fost pregătită pentru o astfel de acțiune. În 1941, Germania nazistă a lansat un atac asupra Uniunii Sovietice, iar pe parcursul următorilor patru ani, URSS și aliații vestici au reușit să-i invingă pe nemți și să câștige războiul. Dar, acum, de ce a invadat Rusia Ucraina, un stat independent?

Rusia, țara care trăiește încă în Al Doilea Război Mondial. De ce justificările ciudate ale lui Putin pentru invazia Ucrainei chiar prind la poporul său
Trupele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie.

Ideea de bază a propagandei pro război pe care o auzi des este: putem repeta. Asta spun rușii adesea uitându-se cu supărare spre Occident. Ce anume vor repeta? Dacă vă vine să credeți, ei se referă la Al Doilea Război Mondial. O generație întreagă de oameni a crescut cu această idee, că oricând o pot lua de la capăt. Oricând pot ajunge la Berlin. Au făcut-o o dată. O pot repeta”, scrie jurnalistul Vitalie Cojocaru pe pagina sa de Facebook.

Volodimir Zelenski, comparat cu Stepan Bandera

În Al Doilea Război Mondial rușii s-au luptat cu naziștii, dar acum aceștia nu există în Ucraina, deși Vladimir Putin a justificat invazia, pe care o numește „operațiune militară specială”, prin faptul că luptă împotriva naționaliștilor, pentru a proteja populația din Donbas și pentru a asigura „denazificarea și demilitarizarea” fostei republici sovietice. Lucru total fals, deoarece Ucraina nu este o țară nazistă, iar președintele său Volodimir Zelenski, ales prin vot democratic, provine dintr-o familie de evrei.

Rșii sunt un popor numeros. Un popor care simte că i s-a făcut o nedreptate. Care? Nedreptatea de a nu mai fi mari, victorioși, impunători, imperiali. Ei cred că Uniunea Sovietică era mare, iar Rusia este acum o umbră palidă a fostului imperiu. Economic, politic, teritorial, Rusia ar fi mai slabă decât Uniunea Sovietică”, mai spune jurnalistul Vitalie Cojocaru.

Vladimir Putin îl aduce des în discuție pe Stepan Bandera, pe care mulți îl consideră un luptător pentru libertate în Ucraina. De asemenea, liderul rus îl compară pe Volodimir Zelenski cu acesta. Stepan Bandera a fost prizonier la nemți în cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial, dar înainte de arestare a colaborat cu aceștia. El a fost omorât de un agent secret sovietic la Munchen, cu o armă cu cianură.

Stepan Bandera este considerat de milioane de oameni un erou, în timp ce în estul țării și în Rusia este considerat un fascist și un criminal. Încă de acum 75 de ani, propaganda rusă a pus semn egal între Bandera și nazisști, în timp ce Vladimir Putin i-a catalogat „baderiști” pe cei care susțineau ideea de a exista o Ucraină independentă.

Al Doilea Război Mondial, în mentalul rusesc

Al Doilea Război Mondial și faptul că ideea că pot repeta ceea ce s-a întâmplat atunci se află în mentalul rușilor. De aceea, nu este de mirare că la televiziunea de stat Russia-1 au loc momente greu de crezut, iar delirul atinge cote maxime. La sfărșitul săptămânii trecute, un profesor universitar și academician rus a avertizat că Germania și Japonia s-ar putea pregăti de un atac împotriva Moscovei, cu sprijinul americanilor.

„Germania și Japonia sunt culturi agresive genetic. Să ne amintim de unele lucruri. Cum sunt basmele germane diferite de cele rusești? Pentru ei războiul este o normă și nu o anomalie”, a spus profesorul Alexei Fenenko, potrivit Hotnews.

În ultimii ani, Vladimir Putin a acuzat frecvent țările europene de diminuarea rolului Uniunii Sovietice în zdrobirea forțelor germane, în timp ce vesticii au vorbit despre atrocitățile comise de soldații sovietici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...