Rusia spune că SUA adaugă „paie pe foc” furnizând rachete Ucrainei. Ce avertisment a făcut Serghei Riabkov, vice-ministrul rus de externe

Elena Avramescu 01.06.2022, 15:02
Rusia spune că SUA adaugă „paie pe foc” furnizând rachete Ucrainei. Ce avertisment a făcut Serghei Riabkov, vice-ministrul rus de externe

Rusia a acuzat miercuri Statele Unite că au adăugat „combustibil în foc” prin furnizarea de rachete avansate Ucrainei și a spus că nu are încredere în Kievul să nu le trage în Rusia. S-a întâmplat după ce peședintele american Joe Biden a fost de acord să furnizeze Ucrainei sisteme avansate de rachete care pot lovi cu precizie ținte rusești cu rază lungă de acțiune, ca parte a unui pachet de arme de 700 de milioane de dolari care urmează să fie dezvăluit miercuri.

Noile acțiuni ale SUA nu au picat bine Rusiei

„Credem că SUA varsă în mod deliberat petrol pe foc. În mod evident, SUA țin linia că vor lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că Moscova consideră „extrem de negativ” ajutorul militar al SUA pentru Ucraina.

El a evidențiat sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), un lansator de rachete multiple care poate lovi cu precizie ținte cu rază lungă de acțiune.

Washingtonul a declarat că va include sistemul într-un pachet de ajutor militar de 700 de milioane de dolari care urmează să fie dezvăluit miercuri. Înalți oficiali ai administrației au declarat că Ucraina a dat asigurări că rachetele HIMARS nu vor fi folosite împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Noile actiuni ale SUA nu au picat bine Rusiei
Ucraina distrusa de armata rusa

„e-am mișcat rapid pentru a trimite Ucrainei o cantitate semnificativă de arme și muniție, astfel încât să poată lupta pe front și să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor. Sistemele de rachete și munițiile mai avansate vor permite Ucrainei să lovească mai precis ținte cheie pe câmpul de luptă”, a spus președintele american Joe Biden într-un articol de opinie din New York Times.

Ryabkov, întrebat despre perspectiva unei confruntări directe între SUA și Rusia, a spus: „Orice transport de arme care continuă, care este în creștere, crește riscurile unei astfel de dezvoltări”.

El a dat vina pe Washington pentru escaladarea ostilităților din Ucraina, spunând: „SUA nu fac nimic în interesul găsirii unui fel de soluție. A fost exact același timp de mulți ani înainte de începerea operațiunii militare speciale”.

Președintele Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” pentru dezarmarea și „denazificarea” Ucrainei. Ucraina și aliații săi occidentali numesc acest lucru un pretext fără temei pentru un război de agresiune neprovocat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...