SUA nu trimit Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia. Reacția Moscovei

Beatrice Dumitru 30.05.2022, 18:58
SUA nu trimit Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia. Reacția Moscovei

Statele Unite și aliații occidentali au ajutat Ucraina cu armament sofisticat pentru a lupta cu trupele Moscovei. De asemenea, serviciile secrete americane au furnizat informații vitale care i-au permis armatei ucrainene să vizeze trupele ruse, pe uscat și pe mare. Însă, SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia, așa cum au cerut liderii de la Kiev.

Mesajul lui Joe Biden

Oficialii ucraineni au cerut Occidentului un sistem cu rază mai lungă de acțiune, numit Multiple Launch Rocket System sau MLRS, care poate trage un baraj de rachete la 300 de kilometri distanță. În urmă cu două zile, în presă din SUA au apărut informații conform cărora administrația Biden se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă la Kiev pentru a lupta împotriva Rusiei.

Însă președintele Joe Biden a infirmat informațiile și a precizat că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete avansate care pot lovi teritoriul rusesc, ca parte a unui pachet mai mare de ajutor militar pentru Kiev. Washingtonul a purtat discuții cu liderii ucraineni cu privire la pericolul de escaladare dacă Ucraina lovește în interiorul Rusiei, notează Reuters.

SUA nu trimit Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia. Reacția Moscovei
Ajutorul SUA pentru Ucraina se ridică la aproximativ 10 miliarde de euro de la începutul invaziei rusești.

Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot ajunge în Rusia”, a spus Joe Biden la osirea la Casa Albă,  după un weekend în Delaware.

Reacția Rusiei

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat că decizia Washingtonului de a nu trimite Ucrainei sisteme de rachete care ar putea lovi teritoriul Rusiei este „rațională”.

Săptămâna trecută, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov avertiza că furnizarea de arme pentru Ucraina de către Occident, care ar putea lovi teritoriul rusesc, ar fi un pas spre o „escaladare inacceptabilă”.

Guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să-i furnizeze mai multe arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a schimba cursul războiului, aflat acum în a patra lună. Mii de oameni au fost uciși în Ucraina și alte milioane au fost strămutate de la începerea invaziei ruse din 24 februarie.

Administrația președintelui Joe Biden și aliații occidentali sunt din ce în ce mai dispuși să ofere Ucrainei armament cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv obuziere M777. Anunțul Pentagonului de săptămâna trecută că Danemarca va furniza Kievului rachete antinavă Harpoon ar extinde și mai mult raza de acțiune a Kievului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...